NEWS

Kako Njemačka planira riješiti problem nezaposlenosti

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je da će ova zemlja u sljedećih nekoliko godina problem nezaposlenosti ostaviti iza sebe. On je obećao da će otvoriti više radnih mjesta ulaganjem u obnovljive izvore energije i inovativne tehnologije.

Kakav je plan njemačke vlade?

Scholz je naglasio da je cilj Vlade da modernizuje industriju podržavanjem ulaganja u inovativne i klimatski prihvatljive tehnologije. Naglasio je da su potrebna velika ulaganja kako bi se postigli klimatski ciljevi i osiguralo da Njemačka ostane konkurentna na svjetskoj sceni. „Moramo izgraditi četiri do pet novih vjetroturbina dnevno do 2030. godine i farmu solarnih panela veličine više od 40 fudbalskih terena dnevno“, istakao je njemački kancelar. Njemačka Vlada planira smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 65 posto do 2030. i postići klimatsku neutralnost najkasnije do 2045. godine.

Koji je najveći problem s kojim se susreću njemačke kompanije?

Više od polovine njemačkih kompanija suočeno je s izazovima popunjavanja slobodnih radnih mjesta zbog nedostatka kvalifikovanih radnika, što je problem s kojim su suočene i druge veće evropske ekonomije. Istraživanje je pokazalo da 67 posto proizvođača električne opreme nije u mogućnosti da popuni slobodna radna mjesta, kao i 67 posto kompanija za mašinsko inženjerstvo. U proizvodnji automobila, 65 posto kompanija prijavilo je nedostatak radne snage. Scholz je objasnio da trenutno u Njemačkoj ima puno posla za što im treba puno žena i muškaraca koji rade u Njemačkoj, ali dolaze i iz drugih zemalja kako bi se sav posao koji se sada događa u Njemačkoj mogao obaviti.

Kakvo je trenutno stanje na njemačkom tržištu rada?

Na njemačkom tržištu rada ima više slobodnih radnih mjesta nego ikada ranije. U posljednjem kvartalu prošle godine u Njemačkoj je bilo čak 1,98 miliona nepopunjenih radnih mjesta, pokazalo je novo istraživanje Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB). Broj otvorenih radnih mjesta tako je porastao za 160.000 ili 6,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, te za 17,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine. “Potreba za radnicima u Njemačkoj je na novom rekordu. Velika većina poslova u ponudi stalno je otvorena, a kompanije se utrkuju za kvalifikovanim kadrovima”, rekao je Alexander Kubis iz IAB-a.

IAB provodi četiri puta godišnje istraživanje koje obuhvata više hiljada kompanija i evidentira ne samo poslove prijavljene agencijama za zapošljavanje, nego sva otvorena radna mjesta.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala