MAGAZA

Navika koja otkriva rizik od Alzheimerove bolesti

Istraživanje provedeno nad starijim osobama otkrilo je da prekomjerno dnevno drijemanje može signalizirati povećani rizik od Alzheimerove bolesti.

Istraživači iz Brigham and Women’s Hospital izvijestili su o dvosmjernoj vezi između dnevnog drijemanja i kognitivnog starenja: prekomjerno dnevno drijemanje predznak je Alzheimerove bolesti u budućnosti, a dijagnoza Alzheimerove bolesti ubrzala je porast dnevnog drijemanja tokom starenja.

Naime, neke ranije studije su pokazale da popodnevno drijemanje ima blagotvoran učinak na raspoloženje, budnost i obavljanje mentalnih zadataka. Novija studija sugeriše da je povećanje vremena koje tokom dana provedemo spavajući, povezano sa povećanim rizikom od blagog kognitivnog oštećenja ili razvoja Alzheimerove bolesti. Naučnici smatraju da je dugotrajno drijemanje rani znak bolesti, a ne uzrok mentalnog propadanja.

“To može biti znak ubrzanog starenja. Ako ranije, tokom dana, niste drijemali, ali sada teško ostajete budni i morate malo da prilegnete, to bi mogao da bude znak pogoršanog kognitivnog zdravlja”, kaže doktor Jue Leng, profesor psihijatrije na Univerzitetu San Francisco.

Naučnici su pratili više od 1.000 ljudi prosječne starosti od 81 godine, kroz period od nekoliko godina. Svake godine, ispitanici su određeno vrijeme nosili uređaje nalik satovima kako bi se motrila njihova mobilnost kroz 14 dana. Svaki produženi period neaktivnosti između 9 ujutro i 19 sati uveče, protumačen je kao drijemanje.

Ispitanici su, takođe, svake godine podvrgavani testovima kako bi se utvrdilo njihovo kognitivno stanje. Na početku ispitivanja, 76 posto ispitanika nije imalo nikakva kognitivna oštećenja, 20 posto ih je imalo blaga oštećenja, a četiri posto ih je imalo Alzheimerove bolest.

Kod učesnika koji nisu razvili nikakav kognitivni poremećaj, uobičajeno vrijeme popodnevnog drijemanja povećavalo se za 11 minuta godišnje. Kod onih kod kojih su primijećena značajnija oštećenja, dnevno drijemanje se produžilo za 24 minuta, a kod onih kojima je dijagnostifikovana Alzheimerova bolest, vrijeme popodnevnog drijemanja se utrostručilo na čak 68 minuta, kažu naučnici.

Sve u svemu, učesnici koji su drijemali više od sat vremena dnevno, imali su 40 posto viši rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, od onih koji su drijemali manje od toga. Takođe, oni koji su drijemali najmanje jednom dnevno, imali su takođe 40 posto viši rizik od razvoja Alzheimerove bolesti od onih koji nisu drijemali svaki dan.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim