NEWS

Italija donosi zakon kojim će kažnjavati upotrebu engleskog jezika

Prema novom zakonu koji je predstavila stranka Braća Italije premijerke Giorgie Meloni, Italijani koji koriste engleske i druge strane riječi u službenoj komunikaciji mogli bi se suočiti s kaznama do 100.000 evra. Zakon je predstavio član donjeg doma italijanskog parlamenta Fabio Rampelli, a premijerka je podržala njegov prijedlog.

Koji jezici su problem u Italiji?

Iako zakon obuhvata sve strane jezike, posebno je usmjeren na “anglomaniju” ili korištenje engleskih riječi. Nacrt zakona navodi da engleske riječi “ponižavaju i umrtvljuju” italijanski jezik dodajući da je to još gore jer Ujedinjeno Kraljevstvo više nije dio EU, piše CNN.

Prijedlog zakona, koji tek treba ići na parlamentarnu raspravu, zahtijeva od svih koji vrše dužnost u javnoj upravi da imaju “pisano i usmeno znanje italijanskog jezika i da vladaju njime”. Takođe, zabranjuje korištenje engleskog jezika u službenoj dokumentaciji, uključujući “akronime i nazive” radnih mjesta u firmama koje posluju u zemlji.

Šta je sa strancima?

Strani subjekti bi prema novom zakonu morali imati izdanja svih internih propisa i ugovora o radu na italijanskom jeziku.

“Nije samo stvar mode, jer moda prolazi, već anglomanija ima posljedice za društvo u cjelini”, navodi se u nacrtu zakona. Prvi članak zakona garantuje da čak i u kancelarijama za strance koji ne govore italijanski to mora biti primarni jezik.

Svi oni koji ne budu poštovali zakon mogli bi dobiti kazne između 5000 i 100.000 evra. Prema predloženom zakonu, ministarstvo kulture osnovalo bi povjerenstvo čija bi nadležnost uključivala “ispravnu upotrebu italijanskog jezika i njegov izgovor” u školama, medijima, trgovini i oglašavanju.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala