MAGAZA

Naučnici otkrili koliko nam je koraka dnevno potrebno

Od kako imamo pametne telefone koji mjere broj pređenih koraka, čini se da rekreacija nikad nije bilo lakše pratiti. Ako i vi koristite ovu funkciju na svom pametnom telefonu ili satu, vjerovatno ste se pitali koliko koraka dnevno je dovoljno za pozitivan efekat.

Koliko koraka je dovoljno?

Nova američka studija pokazala je da je oko 8.000 koraka, što je otprilike šest i po kilometara, jednom ili dva puta u sedmici, efekat kojim možete uticati na smanjen rizik od rane smrti.

Redovno vežbanje povezuje se s nižim rizikom od smrtnosti, ali u ovom istraživanju, objavljenom u časopisu JAMA, proučavale su se zdravstvene koristi od intenzivnog hodanja samo nekoliko dana u nedjelji.

Istraživači s Kjotskog univerziteta i Univerziteta u Kaliforniji analizirali su podatke prikupljene od 3.100 odraslih Amerikanaca.

Ko ima najviše koristi od hodanja?

Rezultati su pokazali da je u onih koji su hodali 8.000 koraka jedan ili dva dana u nedjelji vjerovatnoća od smrti u desetogodišnjem periodu za 14,9 posto manja nego u grupi koja to nije praktikovala.

Osobe koje su hodale 8000 koraka ili više tri do sedam dana u nedjelji imale su još niži rizik od smrtnosti – 16,5 posto. Najveće su zdravstvene koristi od ovakvoga hodanja imali učesnici stariji od 65 godina.

Naučnici su povezali hodanje od oko 8.000 koraka u nedelji jednom ili više puta sa smanjenim rizikom i od smrti od bilo kojeg uzroka, uključujući i kardiovaskularne bolesti.

“Ovi rezultati ukazuju na to da pojedinci mogu ostvariti znatnu zdravstvenu korist hodanjem samo nekoliko dana u nedelji.”

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim