NEWS

Hoće li Trump zaista biti uhapšen sljedeće sedmice?

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je da očekuje da će u utorak biti uhapšen, objavljeno je na mreži Truth Social. Takođe, pozvao je svoje pristalice na protest.

Šta je rekao Trump?

Ovog puta radi se o slučaju koji je pokrenuo okružni tužilac na Manhattanu. Trump je rekao, bez pružanja dokaza, da “nezakonito curenje” informacija iz kancelarije okružnog tužioca na Manhattanu ukazuje na to da će biti uhapšen. Nije rekao koje će biti optužbe.

“Nezakonito curenje informacija iz korumpiranog i vrlo ispolitizovanog okružnog tužioca na Manhattanu … ukazuje na to da će, bez ikakvog zločina koji se može dokazati … vodeći republikanski kandidat i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država biti uhapšen sljedeći utorak”, napisao je Trump.

“Protestujte, vratite našu naciju!” rekao je Trump.

Glasnogovornik kancelarije okružnog tužioca odbio je komentarisati.

Šta tužioci istražuju?

Kancelarija okružnog tužioca Manhattana Alvina Bragga ranije ove godine počela je predstavljati dokaze velikoj poroti koja istražuje isplatu od 130.000 dolara Michaela Cohena, Trumpovog bivšeg advokata, pornozvijezdi Stormy Daniels u posljednjim danima Trumpove kampanje 2016. godine.

Daniels, čije je pravo ime Stephanie Clifford, kaže da je imala aferu s Trumpom deceniju ranije. Trump je negirao da se afera dogodila. Trump je bio republikanski predsjednik od 2017. do 2021. i rekao je da će se potruditi vratiti u Bijelu kuću na predsjedničkim izborima u SAD-u 2024. godine.

Šta kažu pravni stručnjaci?

Braggova kancelarija ranije ovog mjeseca pozvala je Trumpa da svjedoči pred velikom porotom koja istražuje tajne novčane isplate, prema Trumpovoj advokatici Susan Necheles. Pravni stručnjaci kažu da je to znak da je optužnica blizu.

Cohen se 2018. izjasnio krivim za savezne povrede finansiranja kampanje organiziranjem isplata Daniels i još jednoj ženi, među ostalim djelima. Rekao je da ga je Trump uputio da izvrši plaćanja. Kancelarija američkog tužioca na Manhattanu nije optužila Trumpa za zločin.

Cohen je svjedočio pred velikom porotom u ponedjeljak i ponovo u srijedu, prema riječima njegovog advokata Lannyja Davisa.

Postupci velike porote nisu javni. Danielsina advokatica rekla je da je njena stranka prošle sedmice razgovarala s tužitocima.

Foto: Wikipedia / Gage Skidmore / CC BY-SA 3.0

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala