MAGAZA

Zašto obavezno trebate oprati svaki novi komad odjeće

Ako ste jedna od onih osoba koje novu garderobu nose prije nego što je operu, velike su šanse da ćete kasnije platiti cijenu za to.

Stručnjaci upozoravaju kako nošenje nove odjeće prije pranja može dovesti do ozbiljnih problema s kožom od kojih neki mogu postati i hronični. Kada odjeću tek kupite u prodavnici, možda vam izgleda čista i spremna za nošenje, ali zapravo bi mogla biti štetna za vaše zdravlje zbog toksina koji se nalaze u njoj.

Šta se sve može naći u novoj odjeći?

Lee W. Johnson, osnivač firme za mušku odjeću Old Bull Lee, objašnjava kako se većina kompanija za proizvodnju odjeće nalazi u urbanim industrijskim područjima gdje je vazduh u većini slučajeva vrlo upitne kvalitete. “Mnogo industrijskih zagađivača leti u vazduhu i mogu se taložiti na odjeći prilikom proizvodnje. Odjeća koju kupujete tako vam možda izgleda čisto, ali na njoj se može nalaziti mnogo nevidljivih tvari koje su itekako štetne za vaše zdravlje”, upozorava. Neke od tih štetnih hemikalija su olovo, formaldehid i kancerogene sintetičke boje.

Dermatolozi kažu kako bi je čak bilo dobro oprati novu odjeću dva puta zbog formaldehida. Proizvođači upotrebljavaju ovu opasnu hemikaliju, koji se inače koriste i za čuvanje mrtvaca ili dijelova njihovih tijela, kako bi spriječili gužvanje materijala i pojavu plijesni. Iako količina formaldehida ne bi smjela prelaziti neke zakonske granice, na tržištu se ipak nalazi odjeća u kojoj je ta količina daleko premašena. Pojava ove hemikalije nije rezervisana samo za jeftinije robne marke, već i one skuplje. Ova hemikalija uzrokuje mnoge zdravstvene probleme, na primjer, pojavu alergija, nekih kožnih bolesti, oslabljenog imuniteta, raka itd, piše Country Living.

Dermatologinja Azadeh Shirazi takođe poziva potrošače na oprez s kinolinom, štetnom hemikalijom koja se u visokim koncentracijama često nalazi u poliesteru, a može uzrokovati alergijski dermatitis te je povezana s povećanim rizikom od karcinoma.

Problem je što takve tvari nisu vidljive, tako da nećete nužno primijetiti da su s odjeće prešle na vašu kožu, a osim osipa praćenog svrabežom, simptomi ponekad mogu biti samo svrabež bez osipa i obrnuto. Shirazi dodaje kako se alergijski kontaktni dermatitis može pojaviti i u obliku hiperpigmentacije, a najčešće ga kod pacijenata viđa na području pazuha, prepona, pojasa ili ispod grudi. “Dio odjeće se može čvrsto prilijepiti između kožnih nabora. Tada nema strujanja vazduha između kože i odjeće, zbog čega hemikalije postaju još reaktivnije u dodiru s kožom”, upozorava. Dodaje da se reakcija na toksine iz odjeće ne mora odmah pojaviti, već se često događa odgođena reakcija koja se ne vidi prvi dan, nego nekoliko dana kasnije i može trajati sedmicama.

Doktorica Susan Nedorost, profesorica dermatologije na Univerzitetu Case Western Reserve i direktorica programa za dermatitis u Univerzitetskim bolnicama Cleveland Medical Center, upozorava i na disperzijske boje koje su često uzrok alergijskog kontaktnog dermatitisa. „Disperzijske boje prvenstveno se koriste u sintetičkim odjevnim materijalima poput poliestera i najlona. I mogu biti prisutni u većim koncentracijama u potpuno novoj, neopranoj odjeći“, objašnjava Nedorost.

Kakvo je stanje sa dječijom odjećom?

Greenpeace organizacija napravila je analizu dječje odjeće i obuće vrlo poznatih i skupih svjetskih brendova. Uzeli su 27 uzoraka i poslali na analizu. U 16 njih pronašli su opasne hemikalije, čak i otrovne, koje narušavaju hormonalnu ravnotežu u tijelu i uzrokuju druge zdravstvene probleme. Nakon njihovih upozorenja neki proizvođači počeli su redukovati upotrebu hemikalija. Kažu kako su mnoge od tih hemikalija široko rasprostranjene u našem okruženju, piše Greenpeace.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim