NEWS

Građani Beča dobijaju nove vaučere za struju i gas

Bečko energetsko preduzeće Wien Energie je obezbijedilo deset miliona evra pomoći za najugroženije građane u vidu vaučera koje izdaju socijalne organizacije Karitas, Crveni krst i Folkshilfe od početka juna 2023. godine.

Vaučeri se mogu upotrebiti za pokrivanje zaostalih obaveza ili tekućih energetskih troškova, a mogu se iskoristiti na licu mjesta u navedenim ustanovama. Iznos vaučera zavisi od individualne situacije i određuju ga socijalne ustanove zajedno sa korisnicima.

Ova mjera je dio paketa u vrijednosti od 140 miliona evra energetskog preduzeća Wien Energie. Paket pored pomoći od deset miliona evra podrazumijeva 50 miliona evra koji se slivaju u popuste za daljinsko grijanje retroaktivno, dok će 80 miliona evra potrošači struje i gasa dobiti u vidu besplatnih energetskih dana i popusta tokom ljeta.

„Beč je grad u kojem se držimo zajedno. U trenutno izazovnoj situaciji želimo da pomognemo ljudima kojima je posebno teško. Do sada smo preduzeli niz mjera, a Wien Energie je izdvojio dodatnih deset miliona evra za podršku građanima u vidu vaučera koji mogu pružiti trenutnu pomoć“, izjavio je Peter Hanke, član gradskog vijeća zadužen za privredu.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala