NEWS

Evropski forum: Austrija predstavlja grupu “Prijatelji Zapadnog Balkana”

Austrijski ministar spoljnih poslova Alexander Schallenberg će tokom Evropskog foruma Wachau u Donjoj Austriji predstaviti “Prijatelje Zapadnog Balkana”, grupu od sedam zemalja članica Evropske unije koje žele da ubrzaju pristupanje država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Iz austrijskog ministarstva spoljnih poslova su saopštili da će “prijatelji Zapadnog Balkana” biti Austrija, Grčka, Italija, Hrvatska, Slovačka, Slovenija i Češka koje su spremne da preduzmu odlučnu akciju, prenosi Euraktiv.

U saopštenju Ministarstva se dodaje da Evropska unija konačno mora da odlučno nastavi sa procesom proširenja na jugoistočnu Evropu.

“Sa pravim fokusom na Ukrajinu, EU ne smije da izgubi iz vida države jugoistočne Evrope”, navodi se u saopštenju.

Schallenberg je na forum pozvao i trojicu kolega iz srednjoevropskih zemalja – Miroslava Vlahovskog (Slovačka), Jana Lipavskog (Češka) i Gordana Grlića Radmana (Hrvatska), a pored njih, prisustvovaće i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, zajedno sa ključnim članovima bosanskohercegovačkog civilnog društva i dijaspore u Austriji.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala