NEWS

Beč zadržao titulu najboljeg grada za život

Glavni grad Austrije i ove godine našao se na prvom mjestu na listi svjetskih gradova najboljih za život. Tako je Beč zadržao titulu najboljeg grada za život, prema ispitivanju Economist Intelligence Unit (EIU), a na osnovu podataka iz 173 grada.

Rangiranje je dobijeno bodovanjem stabilnosti gradova, zdravstvene zaštite, kulture i životne sredine, obrazovanja i infrastrukture.

Prema The Economistu, ovogodišnja rang-lista deset najprikladnijih gradova za život izgleda ovako: Beč (Austrija), Kopenhagen (Danska), Melbourne (Australija), Sidney (Australija), Vancouver (Kanada), Cirih (Švicarska), Calgary (Kanada), Ženeva (Švajcarska), Toronto (Kanada) i Osaka (Japan).

Dok su se zdravstvene usluge poboljšale širom svijeta, rezultati stabilnosti su se smanjili u mnogim zemljama zbog posljedica ratova. Kriterijumi za život u svim gradovima na listi vratili su se na nivoe prije pandemije COVID-19.

Rangiranje zapadnoevropskih gradova je palo jer su zaostajali za ekonomskom utrkom na azijskom tržištu zbog građanskih nemira i štrajkova radnika.

Kijev, glavni grad Ukrajine, koji nije uvršten na listu za 2022, ove je godine bio pri dnu liste na 165. mjestu zbog rusko-ukrajinskog rata. Moskva, koja je zbog rata pala na 96. mjesto 2022. godine, zadržala je istu poziciju.

Dok je razvoj nakon epidemije uočen u deset gradova s ​​najnižom sposobnošću za život, nijedan razvoj nije otkriven u Damasku, glavnom gradu Sirije, koji se nalazi na dnu liste.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala