NEWS

Austrija najavila zabranu korištenja Tik Toka na službenim telefonima

Austrija će uvesti zabranu korištenja aplikacije TikTok na službenim telefonima državnih službenika, najavio je ministar unutrašnjih poslova. Time će se ova zemlja pridružiti velikom broju zemalja koje su već uvele zabranu ove aplikacije.

Kome će biti zabranjeno korištenje TikTok-a?

“Aplikacija će biti zabranjena na službenim mobilnim telefonima. Na privatnim telefonima van državne mreže naravno da će biti moguće korištenje”, rekao je Karner. To znači da političari mogu nastaviti koristiti TikTok na svojim privatnim telefonima. Karner je naglasio da se zabrana odnosi samo na saveznu službu, ali da će postojati i odgovarajuća preporuka za države i opštine.

Koje zemlje su do sada uvele zabranu?

Brojne zapadne zemlje, uključujući Britaniju, Norvešku i Belgiju, SAD, Australija, Novi Zeland i nekoliko drugih država članica Evropske unije, već su zabranile TikTok. I Evropska komisija, Evropski savjet i Evropski parlament, takođe, su zabranili korištenje te aplikacije. S druge strane, pojedine zemlje, poput Holandije, nisu htjele zabranjivati svojim dužnosnicima korištenje aplikacije, pa im je ‘samo’ savjetovano da je ne koriste.

Zašto zemlje zabranjuju ovu aplikaciju?

Sve je veći broj zemalja koje uvode zabranu korištenja TikTok aplikacije iz bezbjednosnih razloga. Postoji bojazan da popularna aplikacija prikupljene podatke dijeli s kineskim vlastima i obavještajnim službama, a sve su glasnije i kritike da ta društvena mreža ima izrazito negativan učinak na mentalno zdravlje mladih ljudi.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala