MAGAZA

Kojim radnim mjestima je umjetna inteligencija najveća prijetnja

Istraživanje investicione banke Goldman Sachs pokazalo je kako bi razvoj vještačke inteligencije mogao dovesti do automatizacije brojnih poslova u SAD-u i Evropi što bi značajno moglo ugroziti stotine hiljada radnih mjesta. Izvještaj sugeriše da bi 18 posto cjelokupnog posla širom svijeta potencijalno moglo biti zamijenjeno mašinama, pri čemu su najnaprednije ekonomije najteže pogođene.

Koliko je AI do sada uticao na otpuštanja?

Izvršni direktor kompanije IBM Arvind Krishna najavio je pauzu u zapošljavanju, ali i to da kompanija planira za zamijeni skoro 8.000 radnih mjesta umjetnom inteligencijom (AI). Krishna je izjavio da će pozadinske funkcije, posebno u sektoru ljudskih resursa (HR), biti prve koje će se suočiti sa ovim promjenama. Tranzicija će se, kako je objasnio, odvijati postepeno u narednih nekoliko godina, s tim da bi mašine potencijalno preuzele i do 30 posto poslova koji nisu okrenuti klijentima u narednih pet godina. To znači da će se radnici u finansijama, računovodstvu, ljudskim resursima i drugim oblastima vjerovatno suočiti sa oštrom konkurencijom robota i algoritama.

IBM nije jedini tehnološki gigant koji je nedavno smanjio broj radnika, a otpuštanja koja su pogodila i Meta Platforms, Amazon, Twitter i Microsoft jasno pokazuju da AI brzo transformiše radnu snagu. Stručnjaci upozoravaju na potencijal AI da zamijeni ljude. Ovaj trend nije prošao nezapaženo od strane kreatora politike, a Bijela kuća je u decembru prošle godine objavila izvještaj u kojem upozorava da je “neizbježno da će neki radnici ostati bez posla zbog AI”.

Koja radna mjesta su prva na udaru?

Posebno su se na udaru našla kreativna zanimanja poput ilustratora, PR stručnjaka, animatora, umjetničkih direktora, novinara, profesora (SIC!) i programera bilo koje vrste. Upravo rad kolega iz Open AI, Open Researcha i Univerziteta Pennsylvania pod nazivom “Potencijalni uticaj jezičnih modela na tržište rada” direktno govori o ekonomskim, društvenim i političkim implikacijama ove tehnologije.

Youtuber Matt Wolfe, koji prati AI trendove, napravio je eksperiment s videoigrom. Bez apsolutno ikakvog predznanja kodiranja izradio je igru u stilu Super Maria, tzv. platformsku igru i u svega par sati doveo je do jednostavnog nivoa operativnosti.

Kakvog su mišljenja stručnjaci?

Posljednji naučnik koji je poslao dramatičnu poruku svijetu, Geoffrey Hinton, jedan je od tvoraca sistema iza umjetne inteligencije. Hinton je predao svoj otkaz u Googleu u kojem je radio kao istraživač, uz objašnjenje da “želi slobodu kako bi svijetu mogao reći o opasnostima daljnjeg razvoja AI-ja bez strogih pravila”. Geoffrey u intervjuu za New York Times rekao je da sada žali zbog svog rada, dok je za BBC rekao da su neke od opasnosti AI chatbota “prilično zastrašujuće”. “Trenutno nisu inteligentniji od nas, koliko ja vidim. Ali mislim da bi uskoro mogli biti”, upozorio je. Hinton je rekao da takmičenje između tehnoloških divova tjera kompanije da proizvode nove AI tehnologije opasnim brzinama, ugrožavajući radna mjesta i šireći dezinformacije. “Teško je vidjeti kako možete spriječiti loše aktere da to iskoriste za loše stvari”, rekao je za New York Times.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim