MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim finansijama u trenucima kada se povećavaju troškovi života. Kako cijena struje raste, praćenje potrošnje struje kućanskih uređaja postalo je još važnije.

Kako biste saznali gdje možete smanjiti trošenje struje, Claire Horne, stručnjakinja za uštedu energije kompanije Kesseler, podijelila je pet kuhinjskih uređaja koji troše najviše energije i odgovorni su za povećanje vaših računa. Ona je ponudila i savjete o tome kako na najbolji način smanjiti potrošnju, što dovodi do manjih računa.

Claire kaže: ‘Ako kupujete nove kućanske aparate, pobrinite se da kupite tačne veličine za svoj dom. Kupovina frižidera koji je dovoljno velik da drži hranu za šesteročlanu porodicu kada živite sami koštaće mnogo više nego što je potrebno. S druge strane, kupovina manjih uređaja, npr. frižidera, u pokušaju uštede novca, uzrokovaće da vaš hladnjak više radi kako bi održao hranu hladnijom, što će rezultirati većom potrošnjom.’

Dakle, koji uređaji troše najviše energije u kuhinji?

Frižider i zamrzivač

„Frižider i zamrzivač su jedan od glavnih krivaca za trošenje puno energije, 12% prosječnog računa za energiju u domaćinstvu uzrokovano je radom frižidera i/ili zamrzivača“, kaže Claire.

Očigledno je da ne možete da isključite frižider da biste uštedjeli novac, ali Clair predlaže redovno odmrzavanje zamrzivača kako bi učinkovito radio.

Aspirator/napa

Claire kaže da biste trebali uključiti aspirator kada počnete kuhati, ali ga pustite da radi samo 5-10 minuta nakon što završite, što bi trebalo biti dovoljno vremena za uklanjanje mirisa i para iz vazduha.

„Mnogim kuhinjama je potreban, ali ako se ne koristi pravilno aspirator može značajno doprinijeti visini računa za struju”, kaže Kler. Neefikasan aspirator čini da ga ostavite da radi duže što će samo pridodati vašem računu.

Rerna

Rerne se često mogu zanemariti kada je u pitanju čišćenje, ali prljava rerna troši više energije za kuhanje od čiste i može uticati na visinu vašeg računa za struju.

Jedan od Claireinih savjeta za uštedu energije je da rernu isključite do pet minuta prije nego što završite s kuhanjem (i ostavite vrata zatvorena). Rerna treba da bude dovoljno topla da bi se jelo moglo nastaviti kuhati.

‘Ako ovo radite za vrijeme pripreme svakog obroka, značajno ćete smanjiti račun za struju’, kaže ona.

Indukciona ploča

Claire kaže da su ravne ploče za kuhanje jedan od najvećih potrošača energije u vašoj kuhinji.

„Prosječna cijena električne ploče za kuhanje će se povećavati što ploča za kuhanje bude starija ili ako se ploča za kuhanje ošteti i zaprlja, tako da je održavanje ključno da bi ona radila što je moguće efikasnije“, kaže ona.

Pokušajte da izbjegnete upotrebu ploče kada samo treba da podgrijete hranu i umjesto toga se odlučite za mikrovalnu. Mikrovalna je energetski najefikasniji način kuhanja.

Električno kuhalo za kafu/čaj

Istraživanja pokazuju da ključanje punog kuhala četiri puta dnevno može dodati znatnu sumu na vaš račun za energiju. Voditi računa o tome koliko vam je vode zaista potrebno znači manje rasipanja električne energije i može pomoći u uštedi vode.

„Nije iznenađujuće da će korištenje električnih kuhala povećati račune za struju, ali čak i da ga samo ostavite uključenog, to može dodati nepotrebnu sumu na vaš račun za energiju. Obavezno isključujte kuhalo iz struje kad ga ne koristite.”

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Zašto nam kosa sijedi kako starimo i možemo li to usporiti?

Htjeli mi to ili ne, pronalazak sijede vlasi neizbježan je za sve nas. Umjesto da se pitamo hoćemo li uskoro