MAGAZA

Fanovi Evrovizije ljuti zbog pobjede Švedske, pokrenuli i peticiju

Na ovogodišnjoj Evroviziji pobijedila je predstavnica Švedske, Loreen s pjesmom Tattoo, a ova pobjeda mogla bi dovesti do promjene izbora pobjednika ovog takmičenja.

Naime, mnogi su ljuti jer joj je zapravo stručni žiri omogućio pobjedu.

Kako je Loreen skupila najviše bodova?

Naime, od žirija je dobila ukupno 340 bodova. Članovi stručnog žirija iz čak 15 zemalja su Švedskoj dodijelili najviši broj bodova te je tako odveli do pobjede.

Nakon Loreen, najviše bodova od žirija dobila je Izraelka Noa Kirel s pjesmom Unicorn, ukupno 177. Finac Käärijä, čiju su pobjedu na Evroviziji mnogi priželjkivali, dobio je tek 150 bodova od žirija. Njemu je publika dala čak 376 bodova, dok je Loreen od glasača dobila dosta manje, 243 boda.

Kako su fanovi Evrovizije reagovali?

Mnogi su nakon proglašenja pobjednice kritikovali naklonost žirija prema Loreen, a pokrenuta je i peticija za ukidanje stručnog evrovizijskog žirija. Dosad ju je potpisalo više od 5200 ljudi.

U objašnjenju zbog čega je pokrenuta peticija za uklanjanje žirija ističe se da se već dugi niz godina raspravlja o glasovima žirija. Napomenuli su i da je peticija pokrenuta zbog glasova koje je žiri dodijelio Švedskoj na ovogodišnjoj Evroviziji, a nisu u skladu, pišu, sa širim javnim mišljenjem.

Inače, stručni žiri nije glasao u polufinalnim večerima, već samo u finalu.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim