MAGAZA

Ljekari otkrili šta rade svaki dan prije doručka za više energije

Ako imate problema da ujutro ustanete iz kreveta, niste jedini — većini stanovnika Amerike su potrebna dva alarma i ukupno 24 minute da se ujutro dignu iz kreveta, pokazalo je istraživanje iz 2022. koje je naručila kompanija MattressNerd.

Ali, ako iko ima problema s ranim ustajanjem, to bi trebali biti ljekari, koji su često budni prije zore i ne zaspu do kasno u noć. Pa kako oni dobijaju energiju za cijeli dan? Evo sedam savjeta za koje ljekari kažu da im pomažu da imaju energije tokom cijelog dana.

1. Zagrijte se

Kada se doktor Eric Han probudi, prvo što učini je obuče dodatni sloj odjeće. “Razlog iza ovoga je održavanje moje tjelesne temperature toplom, posebno mojih mišića”, objašnjava dr Han, bolničar na Univerzitetu Indiana University Health u Indianapolisu.

Zatim, kako bi razgibao mišiće koji su ukočeni od spavanja, izvodi nekoliko osnovnih vježbi istezanja. “Nije previše komplikovano, već samo jednostavno istezanje vrata, ramena, ruku, leđa i donjih ekstremiteta.” Ova istezanja mogu pomoći u povećanju energije, kaže dr Han, i dobra su poruka ostatku vašeg tijela da vaš dan uskoro počinje. Studija iz 2020. objavljena u časopisu‌ Perceptual and Motor Skills ‌ pokazala je da su mladi odrasli koji su se istezali punih deset minuta prijavili manje umora i poboljšanje raspoloženja.

Još jedna dobra opcija za zagrijavanje je joga. “Pokušavam započeti svako jutro s deset minuta joge”, kaže Alex Trevatt, plastični hirurg u Londonu. “Kad propustim jogu, primijetim razliku tokom dana. Osjećam se tromo i manje motivisano.”

2. Pijte vodu

Mahmud Kara, specijalist funkcionalne medicine u Clevelandu i osnivač KaraMD-a možda preskače doručak svaki dan, ali svoju jutarnju rutinu započinje ispijanjem velike čaše vode. “Možda se čini jednostavno, ali ovakav početak dana može imati mnoge zdravstvene prednosti i može pokrenuti vašu cjelokupnu rutinu”, objašnjava Kara. A najveća korist je rehidracija organizma.

“Tokom šest do osam sati odmora gubimo vodu znojenjem, urinom i redovnim procesima metabolizma”, kaže on. Kad pijete vodu, to vam pomaže pokrenuti um i zauzvrat poboljšati vaše mentalne sposobnosti tokom dana. Studija iz 2019. objavljena u ‌International Journal of Environmental Research and Public Health otkrila je da su ispitanici koji su bili dehidrirani imali lošije rezultate na ispitu – ali su ih poboljšali nakon što su se rehidrirali.

Ako ne volite piti običnu vodu, veče prije pripremite bokal vode s limunom ili krastavcem, predlaže dr Kara.

3. Šetnja s voljenom osobom

Vježbanje je izvrstan način da ujutro dobijete energiju – studija iz 2019. objavljena u ‌British Journal of Sports Medicine ‌otkrila je da jutarnja vježba jača pažnju i radnu memoriju. Ali možda će vam biti još ugodnije ako to radite s nekom posebnom osobom.

Njujorška dermatologinja Debra Jaliman šeta Centralnim parkom sa svojim psom dok sunce izlazi. “Kad se vratim, spremna sam za tuširanje, hidratiziranje i početak dana”, kaže ona.

Stomatologu Alexu Rubinovu tri do četiri puta sedmično prioritet je izaći vani i prošetati sa svojim sinom. “Smatram da svjež vazduh revitalizuje i daje energiju”, kaže on. Istraživanja ga podupiru: studija iz 2022. objavljena u časopisu‌ Ambio‌ otkrila je da mirisi prirode izazivaju osjećaj podmlađivanja.

4. Pospremite krevet (ili neki drugi mali posao)

Brett Mollard, dijagnostički radiolog u Tacomi, Washington, započinje svoj dan s nekoliko jednostavnih poslova — sprema krevet, posprema osušeno suđe od prethodne noći i zalijeva kućne biljke. “Dovršavanje zadataka odmah ujutro daje mi trenutni osjećaj postignuća, što je prekrasan način za početak dana”, kaže dr Mollard.

5. Popijte šoljicu kafe

Dokazano je da dobra šoljica kafe ima brojne zdravstvene dobrobiti, posebno kada je riječ o dijabetesu i kardiovaskularnim bolestima, kaže dr Mollard. Ali takođe vam može dati snažan podsticaj energije. “Pijenje kafe daje mi održivu mentalnu energiju potrebnu da ostanem budan i fokusiran tokom svakog dana – a kao dijagnostički radiolog, moji dani su mentalno intenzivni i sastoje se od neprestanog razmišljanja i rješavanja problema”, kaže dr Mollard.

Bonus bodovi ako je pijete s voljenom osobom. Shideh Shafie, doktorica hitne pomoći u Providenceu, Rhode Island, uživa u ranoj jutarnjoj kafi koju svaki dan pije sa svojim suprugom prije nego što iko drugi u kući ustane. “Stvaranje te veze s njim pomaže mi da se osjećam puna energije tokom dana”, kaže ona.

6. Meditirajte

Redovna meditacija ima dugotrajan učinak na vašu pažnju i druge kognitivne sposobnosti, prema studiji iz 2018. objavljenoj u ‌Journal of Cognitive Enhancement‌.

“Otkrio sam da mi kratka pauza za meditaciju pomaže da se uhvatim u koštac sa svakim danom s novim žarom”, kaže dr. Mollard. “Omogućuje mi da jučerašnji dan ostavim iza sebe i krenem naprijed s jasnim i fokusiranim umom. Resetuje moj način razmišljanja na način mira i spokoja, što vam je potrebno u visoko stresnoj profesiji.”

Uz sve ove dobrobiti meditacije je i jednostavna — možete je raditi bilo gdje i bilo kada.

7. Uživajte u toploj kupki

Možda mislite da je topla kupka dobra samo prije spavanja, ali može vas okrijepiti i ujutro. “Topla i umirujuća voda me smiruje i okrepljuje”, kaže Clare Bertucio, onkolog radijacije u Anchorageu na Aljasci i izvršna direktorica Medicine Mama’s.

Studija iz 2018. objavljena u časopisu ‌ Evidence Based Complementary and Alternative Medicine‌ otkrila je da redovna topla kupka podstiče protok krvi i pomaže u smanjenju umora, stresa i boli.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim