NEWS

Tema: Novi soj koronavirusa se širi svijetom, zarazniji je od prethodnih

Eksplozivna, nova varijanta korona virusa – XBB.1.5, širi se svijetom velikom brzinom, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije to je najzarazniji soj otkriven od početka pandemije. Novi soj, nazvan „kraken“ prvi put se pojavio u Njujorku 22. oktobra, a početkom ove godine zabilježeni su i prvi slučajevi u Evropi.

Zašto je nazvan „kraken“?

Nova varijanta koronavirusa, tzv. kraken, u jako kratkom periodu postala je dominantna u SAD-u. XBB.1.5 podvarijanta je soja omikron, neformalnog naziva kraken. Riječ je o najviše zaraznoj verziji koronavirusa dosad. Ali zašto se zove baš „kraken“? I prethodne varijante imale su svoja neformalna imena pa se tako u engleskom govornom području u javnosti znalo govoriti o varijantama „noćna mora“ i „scrabble“.

Neki nadimci virusa onda se ustale u jeziku, a neki ne. Kako prošle godine WHO nije davao zvučnija imena novim podvarijantama koronavirusa, neki su se sami pobrinuli za to. Naziv „kraken“ prvi je na Twitteru upotrijebio evolucijski biolog Ryan Gregory, referirajući se na skandinavsko mitološko biće, morsku neman s nekoliko snažnih krakova koja je prema legendi ubila mnoge mornare i uništila mnoge brodove, piše SkyNews.

Gdje je registrovan do sada?

Stručnjaci smatraju da se Kraken pojavio u SAD-u, a proširio se i na ostatak svijeta. Registrovan je u Južnoj Africi, Novom Zelandu, Australiji, Kini, Pakistanu, Indoneziji, Singapuru, Indiji, ali i u brojnim evropskim zemljama – Velikoj Britaniji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Holandiji, Irskoj te sada i u Rumuniji.

Po čemu se razlikuje od ostalih varijanti koronavirusa?

Podvarijanta omikrona XBB.1.5 vrlo je zarazna „rekombinantna“ mutacija, što znači da sadrži genetski materijal iz različitih podvarijanti koronavirusa, u njenom slučaju iz dvije omikronove podvarijante BA.2, piše NBCChicago. U samo mjesec dana „kraken“ je postao dominantan soj u SAD-u. Početkom decembra samo dva posto slučajeva zaraze u SAD-u uzrokovano je ovom podvarijantom, a već početkom januara njih preko 50 posto. Naučnici zasad pretpostavljaju da je ova varijanta otpornija na imunološki sistem od drugih podvarijanti omikrona. Od drugih sojeva je i više zarazna jer ima dodatnu mutaciju zbog koje se bolje veže za ćelije, prenosi Tportal.

Šta kažu svjetski stručnjaci?

Maria Van Kerkhove, tehnički voditeljica SZO za covid navela je da najveću zabrinutost izaziva to što ova podvarijanta prebrzo cirkulira što joj pruža više mogućnosti da se promijeni. Najnoviji podaci Instituta Sanger, jednog od najvećih centara za nadzor covida u Velikoj Britaniji, sugerišu da „kraken“ stoji iza do polovine svih slučajeva zaraze u najteže pogođenim regionima. Profesor Lawrence Young, virusolog sa Univerziteta Warwick, upozorava da je pojava ovog soja “poziv na buđenje” i da bi mogla da pogorša krizu u Britaniji. “Varijanta XBB.1.5 je veoma zarazna i dovodi do povećanog broja prijema u bolnice u New Yorku, posebno među starijim osobama. Opadanje imuniteta, više miješanja u zatvorenom prostoru zbog hladnog vremena i nedostatak drugih ublažavanja, kao što je nošenje maski za lice, takođe doprinose ovom naletu infekcije u SAD“, objašnjava profesor.

Njemački epidemiolog upozorio je da bi novi soj korone mogao uskoro prevladavati u Evropi. “Možemo s određenom sigurnošću prognozirati da će ta varijanta prevladati i u našoj zemlji”, rekao je Hajo Zeeb s Instituta Leibnitz za prevenciju, istraživanje i epidemiologiju u Bremenu. Prema njegovim riječima, XBB.1.5 se susreće s gubitkom imuniteta kod ljudi koji su se vakcinisali ili preboljeli bolest prije mnogo vremena.

Ali, nisu svi naučnici zabrinuti. „Vrlo je malo informacija o težini bolesti koju ta varijanta uzrokuje“, rekao je Richard Neher, voditelj istraživačke grupe za evoluciju virusa i bakterija na Univerzitetu u Baselu, no procjenjuje da nije značajnije različita od drugih varijanti po tom pitanju.

Sheena Cruickshank, profesorica na Institutu za imunologiju i inflamaciju na Univerzitetu u Mančesteru, za Euronews je rekla da je i dalje rano procijeniti da li je „kraken“ opasniji od drugih sojeva, ali takođe dodaje da trenutno nema podataka koji sugerišu na to. Činjenica je da u SAD trenutno raste broj hospitalizovanih covid pacijenata, ali Cruickshank naglašava da ne postoje dokazi da je do toga došlo zbog „kraken“ soja.

Koji su simptomi?

U vrijeme sezonske gripe i ostalih virusa, mnogi se pitanju kako da znaju da su zaraženi baš „krakenom“. To u prvim danima infekcije gotovo da nije moguće. Naime, rani simptomi su gotovo identični kao kod omikrona. Kod zaraženih pacijenata se javlja kijavica, malaksalost, glavobolja, povećan sekret, bol u kostima… Dakle, stanje u prvim danima je nalik na ono kada se zarazimo gripom ili prehladimo. Međutim, u nekim situacija u narednim danima počinje da se ubrzano komplikuje i gotovo svim zaraženima na kraju bude neophodna hospitalizacija.

Jesu li bivalentni boosteri učinkoviti protiv „krakena“?

Stručnjaci kažu da bivalentni boosteri nude određenu zaštitu protiv novijih sojeva, a posebno štite od težih oboljenja. Oni koji dosad nisu nijednom bili zaraženi i koji se nisu docjepljivali bivalentnim boosterom vrlo vjerovatno imaju znatno manju zaštitu od infekcije ovim sojem, prenosi Tportal.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala