NEWS

U BiH proizvedeno prvo električno dostavno vozilo, nazvano „Evo“

U Bosni i Hercegovini proizveden je prvi električni automobil, tačnije dostavno vozilo. Za nastajanje vozila naziva „Evo“ zaslužna je firma GS-TMT iz Travnika.

Otkud proizvodnja električnog auta u BiH?

Ideja je nastala od partnera iz Njemačke sa zahtjevom da se za DeutscheTelekom razvije dostavno vozilo. Nositelj je trebala biti njemačka kompanija koja se povukla iz ovog projekta, a sve je potom ostalo u rukama GS-TMT-a iz Travnika koji su s mladim inženjerima vidjeli potencijal, ostali u projektu i razvili prvo bh. električno dostavno vozilo. Tehnički direktor GS-TMT Senad Beganović u izjavi za Klix.ba je kazao da razvojni put prototipa „Evo“ traje već dvije godine, a da se radi o vozilu koje je nosivosti 300 kilograma i autonomije 100 kilometara s dva modula baterija. “Cilj je bio napraviti vozilo koje će biti dostupno, koje će doći do krajnje tačke kupca – njegovih vrata, gdje se ne može doći kamionom ili kombijem. Ovo je prvo električno vozilo sto posto proizvedeno u Bosni i Hercegovini”, kazao je Beganović.

“Ljudi su fascinirani kada saznaju da je ovo naš prvi prototip jer velike kompanije imaju po 30-ak prototipa dok ne postane vozilo funkcionalno. Ovo je u potpunosti funkcionalno vozilo, ima još poboljšanja koja ćemo uraditi, ali smo napravili prvo bh. električno vozilo”, izjavila je za Klix Lejla Zvrko-Spahić, voditelj projekta.

Šta sve „Evo“ može?

“Osnovne karakteristike ovog električnog vozila jest njegova autonomija od 100 kilometara, uz dva baterijska modula i nosivost od 300 kilograma. Ono što je još jedna njegova velika prednost je njegova zapremina kargo prostora nešto veća u odnosu na naše glavne konkurente”, objašnjava za N1 Denis Bešić, rukovoditelj razvoja u GS TMT. Još jedna od prednosti je što se na vrhu nalazi solarni panel, što znači da se ovo električno, dostavno vozilo može puniti i sunčevim zracima.

Tokom rada na ovom projektu tim se našao i pred izazovima, prvenstveno kada je riječ o izboru prave baterije gdje su nakon nekoliko neuspješnih outsource izvora sa svojim saradnicima razvili i vlastitu bateriju za ovaj automobil koje se mogu puniti na javnim punionicama.

Kada se očekuje plasiranje vozila na tržište?

Pred travničkom tvornicom trenutno je još jedan veliki zadatak – uspješno proći testiranja i dobiti licencu za serijsku proizvodnju. A onda krenuti u osvajanje evropskog tržišta. Do sredine ove godine vozilo „Evo“ bi trebalo proći sva potrebna testiranja, a do kraja godine dobiti i dozvolu za serijsku proizvodnju za koju je već pripremljena nova proizvodna hala od 3.200 metara kvadratnih u krugu travničke tvornice mašina GS.

Za „Evo“ već ima zainteresovanih kupaca, a jedna od renomiranih logističkih njemačkih kompanija prvi je naručitelj ovog vozila. Iz kompanije GS-TMT očekuju da će potreba za ovakvim vozilima u bližoj budućnosti biti sve veća, a s obzirom na iskustvo u proizvodnji kvalitetnih električnih bicikala i ostalih proizvoda kojeg je tržište EU prepoznalo, ne sumnjaju da će i „Evo“ ubrzo postati senzacija.

Foto: Facebook.com/GS – Tvornica mašina Travnik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala