NEWS

U Njemačkoj je opet došlo do kolapsa u saobraćaju zbog štrajka

Njemački Sindikat željeznice i saobraćaja (EVG) od jutros u 3 pa do 11 sati ponovo je u štrajku te je blokirao željeznički saobraćaj širom Njemačke.

Ko je u štrajku, a tko ne?

Zaposleni međugradskih, regionalnih i lokalnih vozova i šinobusa stupili su u štrajk nakon što je sindikat pozvao sve svoje članove u Njemačkim željeznicama (DB) i još 50 drugih autobusnih i željezničkih preduzeća da se pridruže obustavi rada. I osoblje privatnih željezničkih preduzeća iz grupe Transdev pridružilo se štrajku u različitim dijelovima Njemačke.

Linije podzemne željeznice i mnoge autobusne linije međutim ne bi trebale biti pogođene štrajkom. U Hamburgu voze podzemna željeznica i autobusi koji pripadaju tom preduzeću, ali brzi gradski šinobusi (S-Bahn) su i u Hamburgu i u ostalim gradovima pogođeni štrajkom.

U metropolama kao što je München podzemna željeznica vozi, isto kao i autobusi i tramvaji Minhenskog saobraćajnog društva (MVG), ali su gradski vozovi i u tom gradu zaustavljeni. Isto tako, obustavljen je saobraćaji na različitim regionalnim autobusnim linijama.

Koliko traje štrajk?

Štrajk upozorenja počeo je ovog petka u 3 sata iza ponoći i trajao je do 11 sati prijepodne. Međugradski vozovi nisu saobraćali do 13 sati. Osim toga, i regionalni željeznički saobraćaj ovog poduzeća obustavlja se u isto vrijeme.

Hoće li biti još štrajkova?

Daljnji štrajkovi su mogući. Sindikat EVG je u drugom krugu pregovora s oko 50 prevoznih preduzeća. Dogovoren je sljedeći susret s predstavnicima Njemačkih željeznica za utorak 25. aprila.

Ako tada ne dođe do dogovora, novi susret će biti zakazan vjerovatno tek za kraj maja. To vrijeme je potrebno sindikatu za pregovore s ostalim preduzećima. Sindikat je nedavno jasno stavio na znanje da su štrajkovi upozorenja u periodu između razgovora sasvim mogući.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala