MAGAZA

Naš Mesec se smanjuje?

Kako prenosi N1, nova studija otkriva zabrinjavajuća upozorenja.

Međunarodna trka za istraživanjem južnog pola Meseca, pokrenuta mogućnošću otkrića u ledu na njegovoj površini, suočava se s izazovima i rizicima. Iako su misije poput Chandrayaan-3 i Artemis III iz NASA-e, kao i planovi Kine, usmerene na to područje, nova studija finansirana od strane NASA-e otkriva zabrinjavajuće procese.

Postepeno hlađenje jezgra Meseca uzrokuje njegovo smanjenje i naboranje površine, stvarajući potrese koji mogu izazvati klizišta. Ovi fenomeni predstavljaju potencijalnu pretnju budućim naseljenicima i opremi koja se tamo šalje.

Iako to ne bi izazvalo probleme na Zemlji, na Mesecu se dešavaju značajne promene zbog unutrašnje toplote. Naučnici upozoravaju da Mesec nije geološki miran objekat. Na njemu se kontinuirano dešavaju geološki procesi koji mogu uzrokovati klizišta i druge opasnosti. Ova otkrića ukazuju na potrebu za dodatnim istraživanjima i pažljivim planiranjem budućih misija na Mesec.

Najveći izazov za buduće misije na Mesecu su potresi, čiji intenzitet može biti izuzetno visok zbog manje gravitacije. Čak i blagi potresi mogu biti dovoljni da obore astronaute na tlo zbog odsustva gravitacije. Iako su potresi realna pretnja, stručnjaci se ne slažu oko tačnog uzroka, s obzirom na podatke prikupljene tokom misija Apolo.

Bez obzira na uzrok, ograničena dužina boravka na Mesecu, koja će verovatno biti samo nekoliko dana u bliskoj budućnosti, smanjuje rizik od potresa za astronaute. Ovo upozorenje ističe potrebu za daljim istraživanjem i pripremom kako bi se osigurala sigurnost budućih misija s ljudskom posadom.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim