MAGAZA

Kako da sredite hroničnu iscrpljenost za sedam dana?

Nedostatak sna može imati ozbiljne posledice na naše mentalno i fizičko zdravlje. Razdražljivost, smanjenu koncentraciju i gubitak radosti u svakodnevnim aktivnostima. Ove posledice mogu dovesti do dugoročne iscrpljenosti i ozbiljnih zdravstvenih problema, iako se često pokušavaju maskirati konzumiranjem velikih količina kofeina.

Stresni događaji dodatno utiču na kvalitet sna, dok obaveze neumorno čekaju da budemo obavljeni, čak i nakon neprospavanih noći. U nastavku ćemo istražiti nekoliko jednostavnih koraka koji mogu olakšati život i poboljšati kvalitet sna u roku od sedam dana.

Dan 1: Napravite listu obaveza za sutradan

Zapisivanje ključnih prioriteta za naredni dan može pomoći da brže zaspite, smanjujući brige o nezavršenim zadacima. Napišite tri najvažnije stvari koje morate uraditi sledećeg dana pre nego što legnete u krevet.

Dan 2: Ne čitajte mnogo vesti na kraju dana

Smanjenje izloženosti negativnim informacijama pred spavanje može poboljšati kvalitet sna. Postavite granicu za konzumiranje vesti i negativnih informacija kako biste umirili um pre odlaska na spavanje.

Dan 3: Podesite alarm ranije

Postavite alarm pola sata pre planiranog odlaska na spavanje. Tako ćete se podsetiti da je vreme da započnete rutinu za pripremu za spavanje. Ovo će vam pomoći da organizujete vreme i bolje se pripremite za miran san.

Dan 4: Sklonite sve uređaje sa strane

Blokiranje obaveštenja i poziva pomaže vam da ostavite zahteve dana iza sebe i pripremite se za miran san.

Dan 5: Sprovedite reviziju spavanja

Posvetite vreme analizi faktora koji utiču na vaš san i identifikujte navike, misli i uverenja koja mogu ometati kvalitet sna. Stvaranje svesti o njima omogućava vam da primenite korake za poboljšanje sna.

Dan 6: Fokusirajte se na disanje

Vođena meditacija ili svesno disanje pomažu vam da se opustite i pripremite za san.

Dan 7: Ne gledajte u ekran odmah po buđenju

Umesto pretrage e-pošte ili društvenih mreža, započnite dan polako, opušteno i bez ekrana. Možete čak uključiti nekoliko minuta istezanja kako biste se pripremili za dan.

Izvor: 24sedam.rs Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim