MAGAZA

Šta može kolagen?

Kolagen može pružiti značajnu podršku funkcijama tela, doprinoseći raznim procesima. Međutim, postoje i aspekti u kojima ne može intervenisati, a prenosi nam N1.

Kolagen je popularan dodatak ishrani koji mnogi koriste iz različitih razloga. Dostupan je u formi praha, kapsula, a može se dobiti i iz koštanog bujona.

Zašto je kolagen toliko cenjen? Kolagen ima vitalnu ulogu u telu jer je ključan za izgradnju različitih tkiva poput kostiju, hrskavice, kože, kose, očiju, i digestivnog sistema. S obzirom na njegovu cenovnu vrednost, važno je razumeti moguće posledice njegovog redovnog uzimanja.

Kakvi su pozitivni efekti kolagena?

Razmotrimo neke od potencijalno pozitivnih efekata redovnog konzumiranja kolagena.

Pomaže u nadoknadi gubitaka tokom starenja. Kolagen funkcioniše kao “lepak” koji održava integritet tela, čineći oko 30% proteina u našem organizmu.

Dobra vest je da naše telo samo stvara kolagen, ali s godinama ovaj proces postaje sve sporiji. Ovaj prirodni proces opadanja počinje oko 30. godine, kada organizam proizvodi manje kolagena. Dodavanjem ovog proteina ishrani, možemo nadomestiti nedostatke koji se javljaju tokom starenja i općenito podržati naše zdravlje.

Odgode znakova starenja Iako ne možemo zaustaviti starenje, redovno uzimanje kolagena može usporiti pojavu prvih znakova starenja. Zato je dodatak kolagena tako popularan, jer pomaže zadržavanju hidratacije, poboljšava elastičnost kože, povećava gustoću kolagenskih vlakana… Iako ne čini čuda, može održavati mladolik izgled.

Smanjenje bolova u zglobovima

Bol u zglobovima može ograničiti naše kretanje, što nije dobro za zdravo starenje. Kolagen podržava vezivno tkivo, što može ublažiti bolove tokom i nakon vežbanja, a s vremenom ih čak i eliminisati.

Dodatni efekat uključuje obnovu hrskavice i antiupalno dejstvo. Ako ste prestali s redovnim fizičkim aktivnostima zbog bolova, pokušajte s dodatkom kolagena i primetite smanjenje nelagode.

Kolagen čini deo vezivnog tkiva u debelom crevu i digestivnom traktu, što može podržati inflamatorna stanja kao što su sindrom iritabilnog creva.

Pacijenti s nižim nivoima kolagena mogu ublažiti simptome bolesti uzimanjem kapsula kolagena, iako ne zamenjuje potrebu za lekovima i drugom terapijom koja je neophodna.

Poboljšanje zdravlja srca

Kolagen se povezuje s jačanjem zidova krvnih sudova, smanjujući rizik od srčanih oboljenja.

Takođe može poboljšati nivoe holesterola i smanjiti rizik od drugih srčanih problema. Dodavanje kolagena u ishranu, uz redovno vežbanje, može poboljšati zdravlje srca. Ipak, ne treba se oslanjati isključivo na kolagen.

Šta kolagen ne može?

Iako ima brojne prednosti, kolagen neće pomoći u gubitku težine. Ako želite zdravu ishranu, važno je unositi dovoljno proteina, koji pomažu izgradnju mišića i ubrzavaju metabolizam.

Ipak, kolagen nije adekvatan izvor proteina za mršavljenje. Promene u ishrani, poput smanjenja unosa šećera i pravilne ishrane, te redovno vežbanje, ključni su za postizanje ciljeva mršavljenja. Kolagen može biti koristan dodatak, ali nije rešenje samo po sebi.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim