MAGAZA

Namirnice koje rade „protiv“ vas: Hrana koja dovodi do dehidracije organizma

Hidratacija organizma izuzetno je važna za cjelokupno zdravlje, ali i za izgled. Američki nutricionisti otkrili su da čak 75 posto ljudi pati od hronične dehidratacije. Zato je bitno da budete svjesni koliko tekućine gubite tokom dana. Vježbanje i visoka temperatura dovode vas do dehidracije, ali ne samo to – i pojedine namirnice mogu takođe crpiti vodu iz vašeg organizma.

Da biste ostali hidrirani tokom dana nije bitno samo koliko tečnosti unesete, nego i šta jedete. Stoga obratite pažnju sljedeći put kada budete unosili sljedeće namirnice koje mogu dehidrirati vaš organizam:

1. Kofein

Iako je u redu uživati ​​u šoljici kafe ujutro, pretjerivanje s kofeinom može dovesti do rizika od dehidracije organizma. Prema francuskom istraživanju, kofein ima dobro poznati diuretski učinak i može inhibirati reapsorpciju natrija. Zato ograničite dnevni unos kafe i obavezno uz kafu popijte bar čašu vodu.

2. Sušena ćuretina

Sušena ćuretina bogata je proteinima te je kao takva dobra za organizam. Ali ona sadrži i visok postotak soli, koji može dovesti vaše tijelo do dehidracije. Zato nastavite uživati u sušenoj ćuretini ali u ograničenim količinama.

3. Tijesta od cijelog zrna

Tijesto i tjestenine od cijelog zrna sadrže natrijum koji “povećavaju zapreminu” i sprečavaju fermentaciju tijesta. Unos većih količina natrijuma može izazvati osjećaj žeđi. Uz to, ove namirnice sadrže vlakna koja brzo apsorbuju vodu i tako je oduzimaju vašem organizmu

4. Soja sos

Kao što je slučaj s prethodnim namirnicama, i soja sos sadrži visoke količine natrijuma zbog čega dovodi organizam do dehidracije. Popularni sos sadrži nevjerovatnih 879 mg natrija po porciji, tako da možete lako dosegnuti dnevnu kvotu soli samo sa soja sosom.

5. Alkohol

Postoji razlog zašto se nakon noći pune zabave propraćene alkoholom ujutro budite s mamurlukom. Alkohol je prirodni diuretik i podstiče vaše tijelo da istisne vodu iz ćelija. Kako biste izbjegli dehidraciju, pijuckajte vodu tokom unosa alkoholnih pića.

6. Šparoge

Glasine su istinite: šparoga vas tjera da češće mokrite. Prema studiji u West Indian Medical Journalu, aminokiselina u šparogama pod nazivom aspargin može uzrokovati oslobađanje vode u vašem tijelu. To ne znači nužno da biste trebali potpuno prestati jesti šparoge, ali ako patite od bubrežnih kamenaca, Nacionalni institut za zdravlje preporučuje izbjegavanje ovog proljetnog povrća.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim