MAGAZA

Biljke koje eliminišu štetne toksine u vašem domu

Biljke za pročišćavanje vazduha su prirodno čudo – one čiste toksine iz vazduha u vašem domu. Prema Agenciji za zaštitu okoliša, sve veći broj naučnih dokaza pokazuje da vazduh u našim domovima “može biti ozbiljnije zagađen od vanjskog zraka čak i u velikim i industrijalizovanim gradovima”, što znači da su nam ove biljke sada potrebnije nego ikada .

Na svakih devet kvadratnih metara u stanu potrebno je rasporediti po jednu biljku koja ima moć prečišćavanja vazduha, pa vam je za stan prosječne veličine potrebno svega šest do sedam dobro raspoređenih biljaka sa liste u nastavku.

1. Areca palma

Prema istraživanjima koje je sprovela NASA, najbolja biljka koja prečišćava vazduh je Areca palmino drvo, koja održava vlagu i svježinu u prostoriji i uklanja hemijske toksine iz vazduha. Areca palma je biološki napravljena da upija ugljen dioksid i oslobađa kisik. Palmama treba osigurati dovoljno svijetla, ali ih nikako ne treba postaviti direktno na sunce jer će tako izazvati kontraefekat.

2. Sanseverija

Biljka inače poznata kao svekrvin jezik jedinstvena je po svojoj noćnoj proizvodnji kisika i sposobnosti pročišćavanja vazduha uklanjanjem benzena, formaldehida, trikloretilena, ksilena i toluena. Sanseverija dobro uspijeva na prozoru, kada je izložena dnevnom svjetlu i potrebno ju je zalijevati jednom sedmično.

3. Bršljan

Bršljan čisti vazduh od duvanskog dima, a vjeruje se da ova biljka donosi i sreću. Uglavnom raste oko kuće, ali može biti i sobna, samo ukoliko je držite podalje od djece i kućnih ljubimaca, zbog njenih otrovnih listova.

4. Gerber

Gerber je ukrasna biljka kojom mnogi rado uljepšavaju dom, ali ovaj lijepi cvijet ujedno vazduh čisti od štetnih materija i duvanskog dima. Ima sposobnost da proizvede visok nivo kisika noću dok uklanja štetne hemikalije, poput benzena i trikloretilena. Ne zahtijeva posebnu njegu, podnosi vrućinu, ali ne zaboravite da ga redovno zalijevate.

5. Pauk biljka

U pitanju je otporna i izdržljiva biljka, koja će se tiho boriti protiv toksina, uključujući ugljični monoksid i ksilen. Ako imate kućne ljubimce, ovo je jedna od rijetkih sobnih biljaka koje nisu otrovne za životinje. Najbolje je da je držite u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku.

6. Aloe vera

Ljekovita biljka Aloe Vera koristi se za regeneraciju organizma i kože, ali zanimljivo je i da savršeno uklanja štetne materije iz vazduha, uključujući i zračenje televizijskog ekrana i monitora. Stoga je ona posebno pogodna za ljude koji mnogo vremena provode ispred televizora ili računara.

7. Dracena

Ova tropska biljka je porijeklom sa Madagaskara i izuzetno dobro filtrira mnoge toksine. Trikloretilen i ksilen su među zagađivačima protiv kojih se bori ova šiljasta, spororastuća biljka. Zahtijeva dovoljno sunčeve svjetlosti, ali se ne savjetuje izlaganje direktnom izvoru svjetlosti.

8. Kaktus

Kaktusi apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje i smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija. Ne zahtijevaju posebnu njegu i mogu opstati i u domu vrlo zauzetih ljudi, koji često zaboravljaju na njegu cvijeća. Ove neobične biljke različitih oblika i veličina mogu biti i veoma lijep ukras.

9. Fikus

Fikus čisti vazduh od prašine, gljivica i bakterija i neutralizuje duvanski dim, smanjuje koncentraciju ugljen dioksida, ugljen monoksida i trielina (hemikalije koja se nalazi u ljepilu, bojama i lakovima). Fikus treba postaviti na izvor svjetlosti, ali nikako na promaju. Takođe treba voditi računa da ne bude izložen naglim promjena temperature.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim