NEWS

Šta je Amber Alert koji Srbija pokušava da uvede?

Centar za nestalu i zlostavljenu djecu (CNZD) pokrenuo je kampanju za uvođenje sistema Amber Alert u Srbiji. Radi se o sistemu alarmiranja javnosti u slučaju nestanka djece.

Kako funkcioniše Amber Alert?

Amber alert se aktivira u specifičnom slučaju nestanka djeteta. Funkcioniše tako što se u slučaju nestanka nekog djeteta, informacija širi putem notifikacija na mobitelu, SMS-a, interneta, na televiziji, radiju, bilbordima, kako bi doprla do što više ljudi, odnosno alarmirala javnost.

Na taj način, građani, ukoliko imaju bilo kakve informacije, mogu to odmah da prijave policiji.

Najčešći kriterijumi za aktiviranje alerta u državama kod kojih postoji su na primjer, ako se sumnja da je dijete oteto i može mu biti ugrožen život.

Ovaj alert bi trebalo da se aktivira najkasnije sat vremena od prijave nestanka djeteta, i traje maksimalno 24 časa.

Kako je nastao?

Sistem Amber Alert nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena.

Ko je nadležan za aktiviranje Amber alerta?

Ključna uloga bila bi uloga policije. Kako se pitanje kapaciteta, finansijskih i ljudskih resursa opravdano nameće, treba napomenuti da na primjer, belgijska policija ima pomoć nevladinog sektora, kao i posebnih timova koji se mobilišu za ove potrebe.

Neophodno je da bude jasno i precizno definisana uloga svakoga ko ima učešća u funkcionisanju ovog sistema, kako ne bi bilo prostora za prebacivanje nadležnosti, neracionalnu upotrebu vremena za pronalazak djeteta i smanjivanje efikasnosti.

Hoće li zaživjeti u Srbiji?

O uvođenju Amber alerta se u Srbiji govori još od 2015. godine, nakon što je ubijena devojčica Tijana Jurić. Mogućnost uvođenja ovog sistema Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatralo je još 2018. godine, pisala je Radio-televizija Srbije (RTS).

Do pomaka je došlo u februaru 2022, kada su tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsedavajući Fondacije “Amber alert Evropa” Frank Hoen u Beogradu potpisali Memorandum o razumijevanju.

Iz CNZD-a kažu da vjeruju da bi sistem u Srbiji mogao zaživjeti do kraja godine.

U kojim državama postoji ‘Amber alert’?

Pored SAD, sistem se koristi u više evropskih država – u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Među ovim državama je i Hrvatska, gde ovaj sistem nosi naziv “NENO Alarm”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske pokrenulo je sistem u novembru 2022. u saradnji sa kompanijom Meta. Funkcioniše tako što ministarstvo, ako nestane neko dete, obaveštava Metu, koja zatim šalje upozorenje korisnicima Instagrama i Facebook-a u krugu od 60 kilometara od mjesta gdje je dijete posljednji put viđeno.

Upozorenje, koje ostaje aktivno do 24 časa, sadrži osnovne informacije o nestalom djetetu i link ka njegovom profilu na internet stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala