NEWS

Ko je Putinov kritičar osuđen na 25 godina zatvora?

Opozicionar koji je kritikovao Kremlj Vladimir Kara-Murza osuđen je pred moskovskim sudom na 25 godina zatvora, što je najstroža kazna te vrste od kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Kara-Murza je proglašen krivim za izdaju i druga djela, što je negirao.

Ko je Kara-Murza i za šta je optužen?

Kara-Murza (41) otac troje djece i opozicioni političar koji posjeduje ruski i britanski pasoš, u posljednjih nekoliko godina je u javnosti govorio protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina. Takođe, on je lobirao kod zapadnih vlada da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim njenim državljanima zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Državni tužioci, koji su tražili da ga sud zatvori na 25 godina, optužili su ga za izdaju i diskreditaciju ruske vojske nakon što je kritikovao ono što Moskva naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.
U intervjuu za CNN koji je emitovan nekoliko sati prije nego što je uhapšen, Kara-Murza je naveo da Rusijom upravlja “režim ubica”. Takođe je u SAD i širom držao govore u kojima je optuživao Moskvu za bombardovanje civilnih meta u Ukrajini.

U svom posljednjem govoru pred sudom, prošle nedjelje, Kara-Murza je uporedio svoje suđenje, koje je održano iza zatvorenih vrata, sa “pokaznim suđenjima” za vreme Josifa Staljina 1930-ih. On je odbio da zatraži od suda da ga oslobodi, rekavši da je “ponosan na sve što je rekao”.

“Zločinci bi trebalo da se pokaju za ono što su uradili. Ja sam u zatvoru zbog svojih političkih stavova. Takođe, znam da će doći dan kada će se mrak nad našom zemljom razvejati”, rekao je Kara-Murza.

Prvo 2015, a potom i 2017. godine, Kara-Murza je pao u komu u Moskvi nakon što je pokazao simptome za koje su ljekari rekli da su u skladu sa trovanjem.

Kara-Murza, blizak prijatelj bivšeg opozicionog lidera Borisa Njemcova (koji je ubijen 2015. godine) umalo i sam nije stradao nakon otkazivanja bubrega poslije prvog trovanja za koje je okrivio Kremlj.

Zabrinutost zbog Kara-Murzinog zdravlja je rasla posljednjih nedjelja, nakon što je bio previše bolestan da bi prisustvovao saslušanju prošlog mjeseca.

Kako Rusija kažnjava protivnike rata?

Malo nakon slanja trupa u Ukrajinu, Rusija je donijela zakone koji su korišćeni uglavnom kako bi se utišavali oni glasovi kritike prema ratu koji je pokrenula.

Tako je za “diskreditovanje” vojske trenutno predviđena kazna do pet godina zatvora, dok za namjerno širenje dezinformacija može biti izrečena presuda do 15 godina zatvora.

Šta kažu Britanci?

Britanska vlada je pozvala ruskog ambasadora kako bi mu iznijela jasnu osudu onoga što je opisala kao “politički motivisanu” osudu i kaznu za Kara-Murzu.

“Nedostatak posvećenosti Rusije zaštiti osnovnih ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja, je alarmantan. Nastavljamo da apelujemo na Rusiju da se pridržava svojih međunarodnih obaveza, uključujući pravo Vladimira Kara-Murze na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu”, rekao je britanski ministar spoljnih poslova James Cleverly u saopštenju.

Velika Britanija je već sankcionisala sudiju koji je predsjedavao suđenjem zbog prethodne umiješanosti u kršenje ljudskih prava, i rekla da će razmotriti dalje mjere za pozivanje na odgovornost onih koji su umiješani u Kara-Murzino, kako je opisala, “pritvaranje i maltretiranje”.

Američka ambasadorka u Rusiji Lynne Tracy istakla je da je presuda Kara-Murzi pokušaj da se utiša nezadovoljstvo.

“Kriminalizacija kritike vladinih akcija je znak slabosti, a ne snage”, rekla je Tracy.

Šta kažu Brisel i UN?

Pored ambasada u Moskvi, i druge institucije su reagovale na presudu izrečenu ruskom opozicionaru. Tako je EU saopštila da je “najoštrije osudila presudu moskovskog suda”.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove navodi se da odluka suda jasno pokazuje političku zloupotrebu pravosuđa, kako bi se povećao pritisak na one koji se protive ratu u Ukrajini.

Ističe se da suđenje Kara-Murzi nije ispunilo međunarodne standarde, kao i da su sudske rasprave bile nepristupačne za posmatrače.

”Evropska unija je solidarna sa svim onim Rusima koji su procesuirani, zatvoreni ili zastrašeni jer se bore za ljudska prava, govore istinu i kritikuju režim”, navodi se u saopštenju.

Takođe, visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih nacija, Volker Türk, pozvao je Moskvu da oslobodi Kara-Murzu.

“Nikome ne bi trebalo da bude uskraćena sloboda jer se drže svojih ljudskih prava, i pozivam ruske vlasti da ga oslobode bez odlaganja”, naveo je Türk u saopštenju.

Na presudu ruskog suda reagovala je i bjeloruska opozicionarka u izgnanstvu, Svetlana Tihanovska, koja je pružila podršku Kara-Murzi.

“Osuđujem kaznu zatvora od 25 godina izrečenu mom prijatelju Vladimiru Kara-Murzi, i pozivam na njegovo momentalno oslobađanje. On je hrabar i inteligentan glas razuma koji se protivi Putinovom nehumanom režimu i agresiji protiv Ukrajine. Ova presuda je još jedno izrugivanje pravdi”, napisala je Tihanovska na Twitteru.

Foto: Facebook

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala