MAGAZA

Koja to rasa pasa nije za vlasnike početnike?

Akita je veliki, snažan i dostojanstven pas poreklom iz Japana, karakteriše ga visok nivo inteligencije, mada može biti i tvrdoglav. Ova rasa stekla je veliku popularnost nakon priče o posvećenom psu Hačiku, ali se ne preporučuje neiskusnim vlasnicima pasa, kako prenosi N1.

Akita potiče iz japanske regije Tohoku i prvobitno je bila korišćena za lov na medvede pre više vekova. Tokom vremena, pas je bio uključen u borbe, ali zaljubljenici u pse i prirodu su sa velikim naporima uspeli da očuvaju rasu u prilično autentičnom obliku.

U Japanu je pas veoma cenjen i proglašen nacionalnim blagom.

Može biti bela, crna, žuta ili crvena, ali najčešća je kombinacija bele sa crvenkastim plaštom. Njegova gornja dlaka je tvrda i ravna, a poddlaka mekana i gusta.

Akita je pas koji je oprezan prema strancima, odličan čuvar i ima sklonost ka agresiji prema psima istog pola i manjim kućnim ljubimcima. Pokazuje posesivnost u vezi sa hranom i sposobna je da svojim izgledom otera neželjeno društvo. Poznata je po lajanju kao upozorenju svojim vlasnicima kada oseća pretnju. Njihov glasni lavež može oterati provalnike, a ako to ne uspe, njihov temperament i snažan ugriz mogu biti efikasni. Akite mogu postati destruktivni ako su dosadni i nisu preporučljivi za vlasnike koji su početnici zbog svoje nametljive prirode.

Ovo je vrlo energična pasmina koja zahteva obilje fizičke aktivnosti. S pravilnim dnevnim šetnjama i igrom u dvorištu, može se prilagoditi i životu u stanu. Gubi dlaku dva puta godišnje, stoga je preporučljivo redovno četkanje jednom nedeljno čvrstom četkom radi održavanja dlake.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim