MAGAZA POZITIVA

NASA je prvi put poslala podatke preko 10 miliona milja daleko koristeći laser

Eksperiment Optičke komunikacije dubokog svemira (DSOC) NASA-e je uspeo u slanju i primanju komunikacija putem laserskog zraka. Postavljen je da transformiše način na koji svemirski brodovi komuniciraju međusobno i sa Zemljom u budućnosti istraživanja svemira.

Testni podaci su bili poslati oko 40 puta dalje nego što je Mesec udaljen od Zemlje, sa nedavno lansiranog svemirskog broda Psyche do Hale teleskopa na opservatoriji Palomar Instituta za tehnologiju u okrugu San Diego, Kalifornija.

DSOC eksperiment ima za cilj da pokaže brzine prenosa podataka 10 do 100 puta veće od trenutnih radio frekvencijskih sistema koji se koriste u svemirskim letelicama. NASA tvrdi da je ovo dosad najudaljenija demonstracija optičke komunikacije.

DSOC demonstracija ostvarila je “prvo svetlo” u ranim satima 14. novembra. Nakon što je laserski prijemnik na letelici Psyche usmerio svoj snop ka snažnom laserskom izvoru signala. Taj signal je poslat s teleskopa za optičku komunikaciju laboratorije na instalaciji Table Mountain Instituta za mlazni pogon NASA-e u Kaliforniji.

Testni podaci su istovremeno poslati putem uplink i downlink lasera, procedura poznata kao “zatvaranje veze”. To je bio glavni cilj eksperimenta.

Kakav je značaj ovog uspeha?

“Postizanje prvog svetla je jedan od mnogih ključnih DSOC prekretnica u narednim mesecima, otvarajući put ka komunikacijama većeg kapaciteta za prenos naučnih informacija, visokokvalitetnih slika i strimovanja videa kako bi se podržao sledeći veliki skok čovečanstva: slanje ljudi na Mars”, rekla je Trudi Kortes, direktorka tehnoloških demonstracija u sedištu NASA-e u Vašingtonu.

“Dostizanje prvog svetla je ogroman uspeh. Zemaljski sistemi su uspešno detektovali fotone dubokog svemira sa laserskog prijemnika letelice Psyche DSOC-a”, rekao je Abi Biswas, tehnolog projekta DSOC u JPL-u. “Takođe smo uspeli da pošaljemo neke podatke, što znači da smo mogli da razmenjujemo ‘čestice svetlosti’ iz dubokog svemira i nazad.”

Izvor: Good News Network, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim