NEWS

EU zabranjuje prodaju novih benzinaca i dizelaša

​Ministri energetike zemalja članica Evropske Unije danas su odobrili zakon prema kojem se prekida prodaja automobila sa emisijom ugljen-dioksida (CO2) unutar Evropske unije od 2035. godine, nakon što je Njemačka dobila izuzeće za automobile koji koriste e-goriva.

Evropski parlament je sredinom februara izglasao usuglašeni tekst, ali je početkom marta u Vijeću EU bilo blokirano konačno usvajanje nakon što se Njemačka u posljednji čas usprotivila i zatražila da se dopusti prodaja novih vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem koja će koristiti e-goriva. Njemačkoj su se u tom protivljenju pridružile Italija, Poljska i Bugarska.

Kako je izmijenjen zakon?

Nakon što je Evropska komisija postigla dogovor s Njemačkom prema kojem postojeći tekst zakona o zabrani vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem ostaje nepromijenjen, a Komisija se obavezala da će donijeti delegiranu uredbu kojom će se uvesti nova kategorija vozila u EU za automobile koji mogu pokretati samo ugljen neutralna goriva.

Danas na sastanku ministara energetike, Italija, Rumunija i Bugarska su se suzdržale od glasanja, Poljska je jedina bila protiv, a sve ostale države članice bile su za.

Zakon stupa na snagu s danom objave u Službenom listu EU. Predviđa smanjenje emisije ugljen-dioksida iz novih automobila za 55 posto i iz lakih dostavnih vozila za 50 posto od 2030. do 2034. i 100-postotno smanjenje od 2035. godine za obje kategorije tih vozila.

Prema saopštenju Vijeća, Komisija će predstaviti prijedlog o registraciji vozila na ugljen neutralna goriva nakon 2035. godine.

Šta su to e-goriva?

Sintetička ili e-goriva proizvode se iz čistog vodika i ugljen dioksida koji se uzima iz atmosfere. Ta se goriva mogu koristiti u današnjim motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Sagorijevanjem tih goriva oslobađa se ugljen-dioksid koji je već uzet iz atmosfere pa se ne pridonosi povećanju emisija ugljen-dioksida, te će se prema delegiranoj uredbi to smatrati ugljen-neutralnim gorivom.

Tehnologija proizvodnje e-goriva još uvijek je u povojima i daleko od komercijalizacije. Za njihovu proizvodnju potrebne su velike količine električne energije iz obnovljivih izvora kako bi se elektrolizom dobio čisti vodik.

Mnogi upozoravaju na mogućnost zloupotrebe jer će se i nakon 2035. na benzinskim pumpama prodavati klasična goriva budući da će i tada saobraćati vozila proizvedena prije te godine.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala