POZITIVA

Koje su to najpametnije životinje?

Neuropsihijatar Džon Lifi sastavio je fascinantnu listu životinja koje se ističu po svojoj inteligenciji, razbijajući mnoge predrasude o životinjskom kraljevstvu.

Njegova lista obuhvata širok spektar životinja, od onih već poznatih po svojoj pameti do onih čije će sposobnosti verovatno iznenaditi.

Pčele se ističu zbog izvanredne memorije, sposobnosti rešavanja problema i inženjerskih veština u izgradnji složenih struktura za skladištenje meda. Hobotnice pokazuju adaptabilnost, sposobnost učenja, komunikacije i izuzetnu imitaciju. Slonovi se ističu po legendarnom pamćenju, sposobnosti prepoznavanja prijatelja i neprijatelja tokom dugih perioda, kao i po umetničkom izražavanju i kompleksnoj komunikaciji.

Mravi impresioniraju timskom igrom i razvijenom agrikulturom, uzgajajući gljivice mnogo pre nego što su ljudi uspostavili poljoprivredu.

Delfini nastavljaju da fasciniraju svojom naprednom komunikacijom, socijalnim veštinama i inteligencijom, dok vrane demonstriraju izvanrednu samosvest, sposobnost brojanja i razumevanje složenih principa, uključujući Arhimedov zakon.

Kakadui se ističu svojom radoznalošću i sposobnošću rešavanja kompleksnih zagonetki, dok gušteri, iako često potcenjeni, pokazuju iznenađujuću sposobnost učenja i pamćenja. Psi, kao najodaniji prijatelji čoveka, demonstriraju izvanredno razumevanje ljudskog jezika i kreativnost u rešavanju zadataka.

Na kraju, kitovi zatvaraju listu svojom kompleksnom komunikacijom i sofisticiranim tehnikama lova. Ove raznolike sposobnosti životinja osvetljavaju bogatstvo i raznolikost inteligencije u životinjskom carstvu.

Izvor: 24sedam.rs, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

POZITIVA

Ovo je najsmješnija scena u istoriji serija 

Dvije hiljade Britanaca biralo je najsmješniju scenu u britanskim serijama u anketi koju je sproveo TV kanal Gold povodom 30
MAGAZA POZITIVA

Koje su najsigurnije destinacije za putovanje u 2023. godini

Venezuela je najopasnija zemlja na svijetu –gotovo 84% građana i posjetioca ove zemlje su žrtve kriminala. Ne želite biti prevareni,