MAGAZA

Gradovi koji imaju najveće gužve u saobraćaju

Najnoviji TomTom saobraćajni indeks za 2023. istražuje trendove saobraćaja u 387 gradova širom sveta. Analizirani su pokazatelji poput gužvi, prosečnog vremena putovanja, uticaja špica i uticaja gužve na životnu sredinu. Izveštaj prati i cenu vožnje, uzimajući u obzir povećanje troškova života.

Prosečno vreme putovanja za tipičnu vožnju od 10 km u gradovima iznosi 37 minuta i 20 sekundi, što je za minut više u odnosu na 2022. Ovo ukazuje na spor, ali konstantan trend povećanja saobraćaja nakon pandemije. Vozači koji putuju 10 km ujutru i 10 km uveče tokom špica gube oko 38 minuta svakog dana zbog dodatnog saobraćaja u tim periodima.

London je i dalje najsporiji grad na svetu, a slede Dablin, Toronto, Milano i Lima. U Dablinu vozači provode 29 minuta i 30 sekundi, u Torontu 29 minuta, u Milanu 28 minuta i 50 sekundi, dok je u Limi potrebno 28 minuta i 30 sekundi za istu vožnju.

Uz pomenute gradove, još 80 gradova iz celog sveta zahteva vozačima više od 20 minuta da pređu 10 km. Japanski gradovi, poput Tokija, imaju bolje rezultate u pogledu saobraćaja. Imaju manje gubitke vremena zbog gužvi u odnosu na druge globalne gradove.

Izvor: N1, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim