MAGAZA

Djeca koja odrastaju sa životinjama manje su sklona alergijama na hranu

Djeca koja žive sa psima ili mačkama mogu imati manji rizik od razvoja alergija na hranu od druge djece, tvrdi nova studija.

Istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One analiziralo je podatke preko 65.000 djece iz Japana. Utvrđeno je da bebe koje su bile izložene mačkama ili psima imaju 13 do 16 posto manji rizik od svih alergija na hranu u poređenju sa bebama koje nisu imale kućne ljubimce.

„Naši nalazi sugerišu da često izlaganje psima i mačkama može biti od koristi protiv razvoja određenih alergija na hranu, čime se ublažava zabrinutost za vlasništvo kućnih ljubimaca i smanjuje rizik od alergija na hranu“, napisali su autori studije.

Već neko vrijeme je dokazana činjenica da je izlaganje kućnim ljubimcima efikasno u prevenciji alergijskih bolesti. Istraživanje ideje da ultra-čisto okruženje ne pruža dovoljno izlaganja klicama potrebnim da se imunološki sistem bori protiv infekcije pokazalo je potencijalne prednosti izlaganja psima tokom ranog djetinjstva, posebno u vezi sa alergijama na hranu, prenosi CNN.

U studiji, istraživači su ispitali podatke o izloženosti kućnih ljubimaca i alergijama na hranu na 66.000 djece kako bi vidjeli da li kontakt sa različitim životinjama utiče na rizik od alergija na hranu. Preko 20 posto ispitane djece bilo je izloženo kućnim ljubimcima, uglavnom psima i mačkama. Podaci su prikupljeni iz medicinske dokumentacije tokom prvog tromjesečja, tokom porođaja i na jednomjesečnom pregledu djece.

Rezultati su pokazali da izlaganje psima i mačkama značajno smanjuje učestalost alergija na hranu. Takođe su otkrili da izlaganje psima značajno smanjuje alergijske reakcije na mlijeko, jaja i orašaste plodove. Isto tako, izloženost mačkama tokom studije značajno je smanjila rizik od razvoja alergija na jaja, pšenicu i soju.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim