MAGAZA

Zašto se uz kafu poslužuje i čaša vode

U pristojnim kafićima i restoranima u mnogim evropskim zemljama uobičajeno je uz šoljicu kafe poslužiti čašu hladne vode.

Kafa je u Evropu stigla oko XVII vijeka sa još dva topla napitka: toplom čokoladom i čajem. Od tada je nastalo mnogo različitih verzija priče o tome zašto se u to vrijeme uz kafu posluživala čaša vode.

Smatra se da navika serviranja vode uz kafu datira još iz Austro-ugarske, iz XIX vijeka, kada bečko plemstvo nije znalo šta da radi sa malom kašičicom za kafu nakon miješanja kafe. Nije im se dopadalo to što kašičicu uprljaju pjenom, a potom takvu moraju da je stave na rub tacne. Mnogi su tada taj potez smatrali nekulturnim i nimalo elegantnim, pa su ugostitelji uveli čašu vode koja se dobija uz kafu. Njena svrha je bila da gosti mogu da isperu prljavu kašičicu.

Tako se u početku čaša vode koristila za odlaganje prljave kašičice, ali je ovaj ritual promijenio značenje od 1873. godine, kada su se uvodili prvi vodovodni gradski sistemi, iz planinskih izvora. Tada su kafedžije htjele da pokažu da svoja pića pripremaju sa kristalno čistom izvorskom vodom.

Danas, kada dobijete čašu vode uz kafu, to se smatra dobrim manirom. Mnogobrojne kafane i restorani i kod nas su ga usvojili, ali činjenica je da postoje mjesta gdje je nećete dobiti bez naglašavanja.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim