MAGAZA POZITIVA

Teksaške bake pletu šešire i igračke za decu u bolnicama i ratnim zonama

Već više od dvadeset godina, šareni kolektiv dama u Dalasu, izrađuje hiljade ručno pletenih predmeta. One pružaju toplinu i podršku deci kako u Teksasu tako i u inostranstvu. Sebe dovitljivo nazivaju “Knit Wits”.

Svake srede, okupljaju se oko dugog stola sa vunom i pletenicama kako bi pružile pomoć iz svojih domova u Edgemereu. Njihov najnoviji projekat je saradnja sa Dečijim zdravljem u Dalasu. Tamo prave ručno izrađene kapice za novorođenčad koja se suočavaju sa srčanim problemima.

Kako je nastala ova akcija?

Članica ovih Pletenki, Meri En Stover, dobila je ideju dok je razgovarala sa svojom ćerkom, kardiologom u bolnici. Tokom protekle godine, grupa je poslala desetine kapica za bebe.

“Kapice su tematski vezane za praznike”, kaže Stover. S dizajnima koji podsećaju na jesen, Dan zahvalnosti, Božić, Dan nezavisnosti, Dan Svetog Patrika, Uskrs i proleće.

“Postale su šareni simbol nade i radosti za najmlađe pacijente centra i njihove porodice”, rekla je Betsi Bil, specijalistkinja za dečiji život u bolnici.

Bil je rekla da je saradnja imala “izuzetno pozitivan uticaj” na populaciju beba u centru, ističući primer jednog malog pacijenta koji je bio pod lečenjem skoro godinu dana.

Tokom boravka deteta, mnogi praznici su proslavljani, ali često je dete bilo previše kritično da bi se obuklo za fotografije koje je porodica planirala. Zahvaljujući velikodušnosti Pletenki, kapica za bebu je pružila savršen praznični dodir.

“Kada smo započeli ovu grupu, pravili smo podstavke za kacige za vojnike koji su bili u Avganistanu”, rekla je Merijan Mid za NBC KXAS-TV ove nedelje. Tada je imala osamdeset godina. Danas ima 102 godine i i dalje plete. “Biti kreativan, biti zauzet i imati nešto dobro o čemu razmišljati.”

Pletenke su takođe poslale mekane pletene lutke siročićima iz Ukrajine — ispreplićući ljubav sa služenjem, jednom petljom vune u isto vreme.

Izvršni direktor njihovog doma u Edgemereu je rekao: “Dokazali su da jedan jednostavan čin dobrote može napraviti veliku razliku u životima onih koji se suočavaju s izazovnim okolnostima.”

Izvor: Good News Network, Foto: Stock

Možda ti se također sviđa

MAGAZA

Zašto su virusi aktivniji zimi?

Specijalisti su zabrinuti zbog potencijalnog porasta slučajeva gripe i koronavirusa ove nadolazeće zime i njihova zabrinutost ne iznenađuje. Iako virusi
MAGAZA

Pet kuhinjskih aparata koji troše najviše struje

Novac nam je na umu i u najboljim vremenima, ali mnogi od nas će još više razmišljati o upravljanju svojim