NEWS POZITIVA

Od ove jeseni besplatni ulošci i tamponi u bečkim školama

Jedna žena u Austriji godišnje troši oko 90 eura na higijenske uloške i tampone, a rast cijena je dodatno opteretio njihov kućni budžet.

Žene i djevojke koje ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine prisiljene su štedjeti na njima ili koristiti alternativna rješenja koja mogu biti nehigijenska i opasna po zdravlje. Kao rezultat toga, neke djevojke propuštaju školu tokom menstruacije.

Kako bi pružio podršku, Grad Beč pokreće novi pilot-projekt koji će od naredne školske godine opremiti devet škola besplatnim menstrualnim potrepštinama. Higijenski ulošci i tamponi bit će dostupni putem 40 automata u školskim toaletima.

Ideja za ovaj projekt potekla je iz Bečkog parlamenta za djecu i mlade, koji čine djeca u dobi od pet do 20 godina. Ovaj projekt je proglašen pobjedničkim među mnogim idejama za oblikovanje grada koje su predložili mladi Bečani u jesen 2021. godine.

Pilot-projekat će trajati godinu dana, nakon čega će se provesti evaluacija rezultata. Ukoliko se projekat pokaže uspješnim, proširiće se na druge škole.

Grad Beč već je provodio slične projekte s ciljem pomoći ženama. Na primjer, od oktobra 2021. do januara 2022. godine, besplatni ulošci i tamponi su se dijelili na nekoliko lokacija u austrijskoj prijestolnici. Kroz ove projekte, Grad takođe nastoji podići svijest o problemu menstrualnog siromaštva.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala