NEWS

Kineski naučnici objavili podatke o porijeklu korone

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izvršio je pritisak na Kinu da podijeli svoje informacije o porijeklu Covida poručivši da su sve hipoteze na stolu dok to ne učine.

Kineski istraživači objavili su analizu uzoraka uzetih prije više od tri godine s vuhanske pijace povezanih s izbijanjem covida-19. Pijaca plodova mora i divljih životinja Huanan bila je središnja tačka u potrazi za porijeklom koronavirusa, ali ovo je prva recenzirana studija bioloških dokaza prikupljenih još 2020. godine, piše BBC.

Povezivanjem virusa sa životinjama koje se prodaju na pijaci mogle bi se otvoriti nove linije istraživanja o tome kako je epidemija započela. Istraživanje otkriva da su brisevi koji su bili pozitivni na virus sadržavali genetski materijal divljih životinja.

Zašto su trebale tri godine?

Neki naučnici kažu da je to još jedan dokaz da je bolest izvorno prenesena sa zaražene životinje na čovjeka. Ali drugi su istraživači pozvali na oprez u tumačenju nalaza, a ostaje nejasno zašto su trebale tri godine da se objavi genetski sadržaj uzoraka.

Druga teorija je na pretpostavci da je virus slučajno iscurio iz laboratorija u Wuhanu. Kineski istraživači objavili su na internetu prvu verziju svoje studije u februaru, ali nisu objavili potpune genetske informacije koje su sadržane u uzorcima prikupljenim s pijace.

Ima li konačnog dokaza?

Ova nova analiza, koju su potvrdili drugi naučnici prije nego što je objavljena u časopisu Nature, uključuje važnije detalje o sadržaju tih uzoraka koji su prikupljeni sa štandova, površina, kaveza i mašina unutar pijace.

Rad kineskih istraživača pokazao je da su neki uzorci – prikupljeni s područja gdje su se prodavale divlje životinje – bili pozitivni na virus. Njihova je analiza takođe pokazala da su se životinje, za koje se sada zna da su osjetljive na virus, posebno kunopsi, prodavale žive na tim mjestima.

Međutim, kineski istraživači istaknuli su da njihova otkrića nisu konačni dokaz o tome kako je pandemija započela. “Ovi uzorci ne mogu dokazati da su životinje bile zaražene”, objašnjava studija. Ostaje mogućnost, dodaje se u studiji, da je virus na pijacu unijela zaražena osoba, a ne životinja.

Zašto su važni ovi podaci?

Profesor David Robertson sa Univerziteta u Glasgowu je virolog koji je uključen u genetsko istraživanje porijetla SARS-CoV-2 otkako se pojavio 2020. godine.

“Najvažnije je da je ovaj vrlo važan skup podataka sada objavljen i dostupan drugima za istraživanje”, rekao je Robertson za BBC.

Ali dodao je da je sadržaj uzoraka uvjerljiv dokaz da su tamošnje životinje vjerojatno bile zaražene virusom: “Važan je čitav skup dokaza. Kada ovo povežemo s činjenicom da su rani slučajevi covida-19 u Wuhanu povezani s pijacom, imamo snažan dokaz da je ovdje došlo do prijenosa sa životinje na pijaci.”

Šta je s teorijom da je virus iscurio iz laboratorije?

Ova otkrića objavljena su u vrijeme kad teorija o curenju virusa iz laboratorija dobija sve više pristalica u američkim vladinim institucijama. Kineska vlada oštro je odbacila sugestije da je virus nastao u naučnoj ustanovi, ali FBI je rekao kako vjeruje da je taj scenarij “najizgledniji”. Isto je objavilo i američko ministarstvo energetike.

Razne američke službe i agencije istraživale su ovu misteriju i donijele različite zaključke, ali 1. marta direktor FBI-a optužio je Peking da čini sve što je u njegovoj moći da pokuša osujetiti i zamagliti istinu te otkrio da je ured dugo bio uvjeren u teoriju o curenju iz laboratorija. FBI nije javno objavio svoja otkrića, što je frustriralo neke naučnike.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala