NEWS

Zatvaranje ruskog gasa u Evropi: Austrija i Slovačka najranjivije

Konsultantska kompanija ICIS tvrdi da su najranjivije evropske zemlje Austrija i Slovačka; potonja gotovo u potpunosti zavisi od ruskog gasa. Jedna od najvećih austrijskih energetskih kompanija OMV smiruje situaciju i uvjerava građane da pripremaju odgovor i za takav scenario kao i kako će snabdijevanje gasom, nezavisno od ishoda, teći relativno neometano.

Moskva bi već do kraja sljedeće godine mogla da zatvori jedan od preostala dva gasovoda kojim se Evropi dostavlja ruski gas, upozorava piše Financial Times a prenosi Jutarnji, pozivajući se na ukrajinskog ministra energetike Herman Halushchenko.

Tada, naime, ističe Gaspromov petogodišnji ugovor, potpisan krajem 2019., za koji u jeku rata postoji sve manje izgleda da bude obnovljen.

Konsultantska kompanija ICIS otkriva koje su evropske zemlje u slučaju prekida najranjivije.

“Ne vidim kako bismo mogli da sjednemo za sto i bilateralno raspravljamo o obnovi ugovora. Mogu da vam potvrdim da se pripremamo za prekid snabdijevanja”, potvrdio je FT-u ukrajinski ministar, upozorivši pritom i Evropu na taj scenario.

Riječ je o prvom otvorenom priznanju Kijeva da će ugovor s Gaspromom biti obustavljen do kraja sledeće godine.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mikhail Galuzin, ranije ovog mjeseca izjavio je kako bi “takva odluka bila ogroman udarac, ne samo Evropi, već i Ukrajini, koja bi tako izgubila prihode od tranzitne rute”.

Bez te rute, na koju, prema poslednjim podacima iz maja, otpada oko pet posto ukupnog gasa u Evropi, ruski gas će Starom kontinentu moći da se dostavi jedino preko TurkStream-a, koji snabdijeva jugoistočne evropske zemlje.

Konsultantska kompanija ICIS tvrdi da su najranjivije evropske zemlje Austrija i Slovačka; potonja gotovo u potpunosti zavisi od ruskog gasa. Jedna od najvećih austrijskih energetskih kompanija OMV smiruje situaciju i uverava građane da pripremaju odgovor i za takav scenario kao i kako će snabdevanje gasom, nezavisno od ishoda, teći relativno neometano.

Naime, odluka Moskve da Evropi sreže snabdijevanje gasom prošle godine je prouzrokovala energetsku krizu, ubrzala inflaciju i podigla životne troškove širom kontinenta, zbog čega je Evropa morala da se prilagodi datim okolnostima, da smanji zavisnost od ruskog gasa i pronađe alternativne izvore, poput tečnog prirodnog gasa.

Evropska unija prošle godine je uložila izdašna sredstva u uvoz LNG-a i usvojila propise za povećanje skladišta kojima bi spriječila eventualnu nestašicu gasa.

“U teoriji, postoji nategnut scenario u kojem bi Rusija Evropi mogla da nastavi da dostavlja gas ukrajinskom rutom i mimo isteklog ugovora, ali reč je o kreativnim pravnim finesama, na koje bi barem Rusija i Evropa trebalo da pristanu, a to ne djeluje preterano vjerovatno”, objašnjava FT-u Laurent Ruseckas, analitičar kompanije S&P Global Commodity Insights.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala