NEWS

Sedam članica EU-a pozvalo na brže proširenje na Zapadni Balkan

Sedam zemalja članica Evropske unije pozvalo je na brže proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan.

U saopštenju koje je inicirala Austrija ističe se da je proces prespor i da je donio premalo konkretnih rezultata za ljude na Balkanu.

Oni su, takođe, upozorili na nestabilnost u regiji u svjetlu ukrajinskog rata i tenzija na Kosovu.

Saopštenje je izdato u okviru sastanka “Prijatelji Zapadnog Balkana”. Grupu je pokrenula Austrija prije dvije decenije, a okupila je predstavnike Austrije, Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije.

Proširenje komplikovano i birokratsko

Na sastanku na godišnjem Evropskom forumu Wachau, zemlje su pozvale na postepenu i bržu integraciju s konkretnim koracima implementacije do 2024. godine i dalje. Zemlje smatraju da je proces proširenja suviše spor, ponekad previše komplikovan i birokratski. Proces je donio premalo konkretnih rezultata za ljude na Zapadnom Balkanu, posebno za mlade generacije, što je podstaklo razočaranje i otuđenje od EU-a.

Štaviše, ruski napad na Ukrajinu predstavlja prijetnju sigurnosti u EU-u i na Zapadnom Balkanu, primijetili su, takođe izražavajući zabrinutost zbog nedavnog nasilja na sjeveru Kosova.

Sedam zemalja EU-a se zalaže i za strukturiraniju razmjenu sa zemljama Zapadnog Balkana.

Oni vjeruju da lidere iz regije treba pozivati da prisustvuju sastancima ministarstava vanjskih poslova EU-a najmanje dva puta godišnje. Štaviše, posjete na ministarskom nivou regiji, uključujući i u ime visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borella, trebale bi biti češće.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala