NEWS

Kako se mijenja sistem parkinga u Beču

U Beču je uveden novi sistem parkiranja vozila koji eliminirše potrebu za fizičkim naljepnicama za parkiranje. Od 1. oktobra, dozvola za parkiranje će se provjeravati putem registarske pločice, čime se eliminiše lijepljenje i skidanje naljepnica.

Nadzorna tijela za parkiranje skeniraće registarske pločice umjesto naljepnica. Podaci će se zatim provjeravati putem povezane baze podataka.

Zoniranje i ostali aspekti parkiranja ostaju nepromijenjeni. Kao i do sada, zahtjev za dozvolu za parkiranje mora se podnijeti u gradskom uredu. Za online prijave postoje manje naknade. Novi sistem bi trebao pružiti veću sigurnost nadzornim tijelima jer više ne moraju prelaziti cestu prilikom kontrole.

Od prošle godine, cijeli Beč – uz nekoliko izuzetaka – je zona parkirnih naljepnica. Grad Beč je objasnio da je to omogućilo pretvaranje više prostora u javne površine. U Donaustadtu je u toku program proširenja biciklističkih staza, u Floridsdorfu se rekonstruiše jedna ulica, a u Liesingu se radi na konceptima korištenja.

Prema saobraćajnom stručnjaku Ulrichu Lethu, mjere poduzete u martu su bile premale i prekasne. Nakon uvođenja sveobuhvatnih naljepnica za parkiranje, odmah je bilo puno slobodnih mjesta. “Nedostatak brze reakcije uvelike je umanjio ovaj efekat”, izjavio je Leth.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala