NEWS

U eurozoni bi moglo doći do haotičnog pada cijena nekretnina

Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi “haotično” pasti jer stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je Evropska središnja banka (ESB).

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ESB-ovoj analizi financijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji ekonomski rast, koji šteti firmama i domaćinstvima.

Od prošlogodišnjeg jula ESB pokušava zauzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će izdržati u strogoj monetarnoj politici i u idućim mjesecima, primjećuje Reuters.

Zašto bi pad cijena mogao biti haotičan?

Najoštrije podizanje kamatnih stopa unazad nekoliko decenija sada se počinje osjećati i na tržištu nekretnina, koje je doživjelo procvat tokom decenije dostupnih i povoljnih kredita.

“Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati haotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima”, upozorio je ESB.

Koje su opasnosti za Berlin, Pariz, Madrid…?

ESB je takođe upozorio da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpjeti veći udarac ako se kapital povuče.

To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke i grupu prijestonica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina.

S druge strane, ESB konstatuje da domaćinstvima na ruku ide snažno tržište rada, što znači da će vjerojatno manje građana imati problema s povratom hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala