NEWS

U Beču u saobraćaj pušten jedan od najmodernijih vozova metroa u svijetu

Sredinom juna ove godine u austrijskoj je metropoli u saobraćaj pušten prvi voz podzemne željeznice nove generacije tipa X. Zahvaljujući brojnim inovativnim i digitalnim rješenjima radi se o jednom od najmodernijih vozova metroa u svijetu.

Nakon što je podvrgnut detaljnim testiranjima sada može prevoziti putnike i to najprije na linijama metroa U2 i U3, dok će ovog ljeta u saobraćaj biti pušteno još vozova te generacije. Od 2026. godine ti će vozovi saobraćati prvom potpuno automatizovanom linijom U5 od stanice Karlsplatz do stanice Frankhplatz bez vozača.

Veća udobnost uz brojne inovacije

Jedan takav vlak može prevesti do 928 putnika. Osim što pruža više udobnosti i sigurnosti prilagođen je osobama s ograničenom pokretljivošću, a informacije za putnike koje se ažuriraju u stvarnom vremenu i inovativan sistem kočenja samo su neke od njegovih prednosti.

Na digitalnim zaslonima iznad vrata ne stoji samo na kojoj se stanici vozilo u tom trenutku nalazi, već i sljedeće stanice, mogućnosti presjedanja i polasci tih linija, a ondje će biti dostupne i druge informacije kao što su smetnje u javnom prevozu ili mogući radovi na dizalima. Radi se o jednom od najmodernijih digitalnih sistema informisanja u svijetu, a razvili su ga bečko preduzeće za javni prevoz Wiener Linien i preduzeće Siemens Mobility, prenosi Kroativ.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala