NEWS

U Austriji pao broj zahtjeva za azilom

Broj zahtjeva za azilom u Austriji u maju ove godine nastavio je opadati. Podnesena su 4354 zahtjeva za azil, u odnosu na 6030 zahtjeva u maju prošle godine, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

Ipak, broj zahtjeva je ove godine znatno veći nego u maju 2019. godine, kada je predano 1027 zahtjeva. Najveći broj zahtjeva za azil podnijeli su Sirijci i Avganistanci.

Ukupan broj podnesenih zahtjeva u 2023. godini je 17.988, odnosno oko 20 posto manje u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova smatra da je jedan od razloga smanjenju broja zahtjeva za azil pojačana kontrola graničnih prelaza i graničnog područja u Austriji. Osim toga, oni navode da je broju opadanja zahtjeva doprinijela i borba protiv krijumčarenja ljudi na rutama u inostranstvu, kao i međunarodne saradnje, što je dovelo do ukidanja bezviznog režima za Indijce i Tunižane u Srbiji, a konačno i do ubrzanja procedura u ovoj zemlji.

Do kraja maja azil je odobren u 6359 slučajeva, dok je 11.930 odluka o azilu bilo je negativno. Broj deportacija u inostranstvo porastao je za oko 26 posto. Pogođena je 4.831 osoba, od kojih je 51 posto dobrovoljno napustilo zemlju.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala