NEWS

Kojih radnika najviše nedostaje Austriji

Iako je austrijski turizam i ove godine dobro razvijen, problem je što u ovoj grani u Austriji nedostaje 30.000 radnika.

Turizam se bori sa energetskom krizom, inflacijom i nedostatkom radnika, tvrde iz Austrijske privredne komore (WKO), koja je organizovala turistički simpozijum u Grossarlu, na kojem su stručnjaci analizirali “problematično stanje zapošljavanja”.

“Situacija s rezervacijama je vrlo dobra”, rekao je predsjednik federalnog odjela WKÖ Robert Seeber. Turizam je otporan, ali industrija prolazi kroz “teška vremena”.

Oliver Fritz iz Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja (WIFO) ocijenio je stanje zaposlenosti nakon pandemije dobrim. No, nekoliko faktora muči turističku industriju: sve veći trend zapošljavanja na nepuno radno vrijeme (udio je već 42 posto), nedostatak mjesta za čuvanje djece, manjak kvalifikovanih radnika te pad potencijala domaće radne snage i smanjenje u prosječnom radnom vremenu.

WKO očekuje daljnji jaz između slobodnih radnih mjesta i broja zaposlenih do 2040, do kada bi bilo dodatno potrebno oko 20.000 radnika u sektoru smještaja i gastronomije.

Fritz je nedostatak radnika u Austriji i drugim evropskim zemljama pripisao i demografskim kretanjima. Međutim, potencijal radne snage u dobi između 15 i 64 godine još nije iscrpljen, posebno među starijim osobama koje “još uvijek imaju veliki potencijal”, tvrdi Fritz.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala