NEWS

Ko je komadant Wagnera koji je pobjegao iz Rusije u Njemačku?

Bivši visokorangirani član ruske plaćeničke grupe Wagner koji je zatražio azil u Norveškoj nalazi se u policijskom pritvoru zbog sumnje da je ilegalno ušao u tu skandinavsku zemlju, saopštile su tamošnje vlasti.

Norveška direkcija za imigraciju (UDI) saopštila je da je Rus Andrej Medvedev „uhapšen po Zakonu o imigraciji i čeka odluku o određivanju pritvora“.

Kazna ili mjera bezbjednosti?

Norveški list VG navodi da njegovo pritvaranje nije kazna, već mjera bezbjednosti.

Norveška nacionalna istražna služba, koja učestvuje u istrazi ratnih zločina u Ukrajini, saopštila je da ispituje Medvedeva koji „ima status svjedoka“.

On je navodno rekao ruskoj grupi za ljudska prava da je spreman da ispriča sve što zna o Wagner grupi, njenim aktivnostima i njenom vlasniku Jevgeniju Prigožinu, bliskom Kremlju.

Ko je Medvedev i zašto je pobjegao?

Medvedev se pridružio Wagneru 6. jula prošle godine na osnovu četvoromjesečnog ugovora. Služio je u ruskoj vojsci i bio je u zatvoru prije nego što se pridružio Wagneru, a istakao je da je pobjegao iz te grupe nakon što je bio svjedok ubistva zarobljenih dezertera iz Wagnera.

Prema njegovim riječima gubici su bili veoma veliki nakon što je Wagner počeo slati veliki broj zatvorenika na front u drugoj polovini 2022. godine.

Kako je ušao u Norvešku?

Vjeruje se da je Medvedev, koji kaže da se plaši za svoj život, ilegalno ušao u Norvešku. On je rekao da je bio pod ruskom paljbom prije nego što je prešao u tu skandinavsku državu.

Norveška policija saopštila je da su ih ruski graničari obavijestili o tragovima u snijegu koji ukazuju na to da je neko možda ilegalno prešao granicu.

Medvedev je kazao da je prešao granicu penjući se preko bodljikave žice, izbjegavajući graničnu patrolu sa psima.

Šta šef Wagnera kaže za Medvedeva?

Sa druge strane, osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da Medvedev bio u norveškoj jedinici te grupe i da je “maltretirao zatvorenike”.

“Budite oprezni, on je veoma opasan”, rekao je Prigožin, a saopštio je njegov portparol.

Hoće li biti deportovan?

“Bojim se da ću umrijeti u mukama”, rekao je Medvedev osnivaču grupe za ljudska prava Gulagu.net Vladimiru Osečkinu koji je naveo da je pomogao Medvedevu da napusti Rusiju.

Njegov advokat u Norveškoj Brynjulf Risnes kaže da je vjerovatnoća da će ga Norveška deportovati nazad u Rusiju “ravna nuli”. Risnes navodi da ga je policija privela zbog “neslaganja” s mjerama koje treba poduzeti kako bi se omogućila njegova sigurnost.

Norveški istražitelji ranije su objavili da su Medvedevu, koji je rekao da je spreman svjedočiti o ratnim zločinima, omogućili status svjedoka.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala