NEWS

TEMA: Šta će biti s učenikom koji je počinio masakr u beogradskoj školi?

U OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu došlo je do masovne pucnjave u srijedu ujutro. Učenik u dobi od 14 godina, Kosta K. je ušao naoružan u školu i počeo pucati. Policija je potvrdila da je ubijeno osmoro djece i čuvar. Ranjeno je još šestoro đaka i jedna nastavnica.

Naoružani učenik je uhapšen ali nije krivično odgovoran, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Prema Zakonu o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično pravnoj zaštiti maloljetnih lica, on je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Ko je dječak koji je pobio školske drugove?

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić rekao je danas da je Kosta K. (13) planirao unaprijed pucnjavu, kao i da je imao i skicu škole i spisak djece koje je želio da ubije. Motiv zasad nije poznat.

Milić je na konferenciji za medije povodom pucnjave u OŠ Vladislav Ribnikar rekao da je osumnjičeni maloljetnik pozvao policiju i obavijestio da je pucao u više osoba, a motiv kako dodaje i dalje nije poznat.
Milić je dodao da je dežurnu policijsku službu jutros u 8.42h pozvalo NN lice koje se predstavilo kao K.K. i reklo da je pucalo u više lica.

On je rekao da je prethodno policiju pozvala direktorka škole “Vladislav Ribnikar” koja je prijavila da je u školu ušlo dijete sa vatrenim oružjem i da nasumično puca.

“Utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane dječaka koji je pozvao našu službu”, rekao je Milić i dodao da je smrtno stradalo sedam djevojčica i jedan dječak.

Dodao je da je učenik planirao ovaj zločin mjesec dana i da je imao spisak djece koju je planirao da likvidira. Rekao je i da je pištolj kojim je izvršen zločin uzet iz stana od oca osumnjičenog učenika.

Da li će dječak odgovarati za zločin?

Kosta K., još nije napunio 14 godina, što je zakonska starosna granica od koje maloljetnik postaje kazneno odgovoran.

On je rođen 30.6.2009. godine, dakle 14 godina će napuniti za mjesec i po dana.

Usprkos težini počinjenog zločina, on prema Zakonu o maloljetnim počiniteljima kaznenog djela i kaznenoj pravnoj zaštiti maloljetnih osoba ne može kazneno odgovarati jer ga se tretira kao dijete, piše Blic.

“Osobi koja u vrijeme izvršenja protupravnog djela, u zakonu predviđenog kao kazneno djelo, nije navršilo 14 godina, ne mogu se izreći kaznene sankcije ni primijeniti druge mjere koje predviđa ovaj zakon”, piše u članu 2 Zakona o maloljetnim počiniteljima kaznenog djela.

Još uvijek nije poznat motiv, ali postoji sumnja da je napadač bio svjestan ovoga pa je moguće napad upravo zbog toga sad izveo. Ali, to je samo sumnja bez jasne potvrde.

Prema informacijama Blica, i u Odjeljenju za maloljetnike Višeg javnog tužiteljstva još razmatraju sve okolnosti ovakvog slučaja s kojim se u karijeri nisu sreli ni najiskusniji tužitelji. Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti nezapamćenog zločina i ispituje se na koji način je maloljetnik došao do pištolja kojim je ubio vršnjake.

Šta će nadležni s uhapšenim učenikom?

Dječak će biti smješten na posebno odjeljenje neuropsihijatrije, rekao je u posebnom obraćanju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Advokat Radomir Munižaba za Blic kaže da se, s obzirom na to da nije napunio 14 godina, ne mogu izreći kaznene sankcije ili prema njemu primijeniti druge mjere koje predviđa Zakon o maloljetnicima.

“Čak i da je navršio 14 godina, dijete bi moralo biti vještačeno od strane vještaka neuropsihijatra i psihologa, kako bi se utvrdila njegova uračunljivost”, kaže Munižaba.

U slučaju napadača sve to praktično znači da će vjerojatno biti poslan na neku posebnu lokaciju ili u ustanovu zatvorenog tipa, jer postoji mogućnost osvete prema njemu i njegovoj porodici.

“Ne može nikakva mjera biti određena, već samo može biti smješten u određenoj ustanovi i to ako za tim postoji potreba, a ne zato što to neko naredi. Može biti smješten u dječju bolnicu ili da bude upućen na različite preglede”, kaže Munižaba.

“Prethodno su na licu mjesta uviđaj obavili dežurni zamjenici javnog tužioca Odjeljenja za opšti kriminal i Odjeljenja za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji su naložili da se u prisustvu radnika Centra za socijalni rad od K.K. uzme izjava i da se obavi ljekarski pregled, nakon čega će Centar odlučiti koje će mjere iz svoje nadležnosti dalje preduzeti”.

Takođe je naloženo da se od K.K uzme krv radi toksikoloških analiza, kako bi se utvrdilo da li je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio pod dejstvom alkohola, narkotika, odnosno drugih psihoaktivnih supstnaci.

“Ispituju se sve okolnosti ovog slučaja, kako je došao do pištolja, kao i motivi ovog gnusnog zločina”, navodi se u saopštenju.

Šta je s njegovim roditeljima?

Danas je prvo uhapšen otac Koste K. a u toku dana je privedena i majka. Ocu dječaka određeno je zadržavanje do 48 sati, te će on biti saslušan u petak. Tada će se odlučivati i o tome da li će mu biti određen pritvor ili će biti pušten na slobodu.

Ministar obrazovanja Branko Ružić je iznio dosad nepoznate informacije.

“Tvrdi da su bila zaključana u sefu pod šifrom, ali očigledno da je dete imalo šifru od tog sefa, nađena su pored dva pištolja još tri okvira puna metaka. Nezvanično, zajedno je sa ocem išao u streljane, trenirao pucanje. U svakom slučaju, i prema ocu biće preduzete zakonom predviđene mere.”

Imao je i 3 puna okvira s po 15 metaka. “Prema neslužbenim informacijama, on je s ocem išao u streljane, trenirao pucanje. Treba li se dijete od 12, 13 godina time baviti? I prema ocu će biti poduzete zakonom predviđene mjere”, rekao je ministar.

Šta je s ranjenim učenicima?

Svi učenici i profesorica imaju prostrijelne povrede i smješteni su u dvije klinike, dječju u Tiršovoj i u Univerzitetskom kliničkom centru. Direktor Univerzitetske dječje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić izjavio je danas da je završena operacija djevojčice ranjene u pucnjavi i da je ona “vitalno ugrožena”, na odjelu je intenzivne njege i pod stalnim je nadzorom.

On je rekao da su dva dječaka, primljena u tu kliniku s prostrijelnim ranama nogu, van životne opasnosti. Sva djeca smještena u toj ustanovi rođena su 2010. godine. Četvero djece stare 13 godina i profesorica (53) primljeni su u UKC s višestrukim prostrijelnim ozljedama ruku, nogu, abdomena i vrata.

“Od 4 operisanih kod troje je završena operacija i oni su u jedinici intenzivnog lečenja. Dva učenika su potpuno probuđena, a nastavnica se polako budi. U ovom momenti su potpuno stabilni”, kazao je direktor Kliničkog centra Milika Ašanin.

On je naveo da se kod još jednog povrijeđenog učenika radi dodatna dijagnostika, ali da se i tu nada povoljnom ishodu.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala