NEWS

Šest od devet referenduma u Austriji skupilo dovoljno potpisa

Šest od devet posljednjih referenduma u Austriji prikupilo je dovoljno potpisa te može ići u parlamentarnu proceduru. Za ovaj korak bilo je potrebno da pređu granicu od 100.000 potpisa.

Najviše potpisa skupio je referendum pod nazivom “Spašavanje hrane umjesto bacanja hrane”, koji je potpisalo gotovo 204.000 ljudi. Referendum “Odmah deportirajte prijestupnike azila” potpisalo je gotovo 197.000 pristalica.

Antirodni referendum podržalo je više od 154.000 ljudi, dok je skoro 150.000 potpisa dobio i referendum “Provođenje označavanja porijekla hrane”. Skoro 117.000 građana podržalo je i referendum “Austrijska neutralnost: da”, dok je referendum “Istražni odbori emituju uživo” prešao granicu sa oko 103.000 pristalica.

Tri propala referenduma su: “Građanstvo za žrtve torture” sa 26.829 potpisa, što je istorijski najniža vrijednost za referendum; “Zabrana dječjeg Instagrama” sa 69.000 potpisa i “Spasimo naše štedne knjižice” sa manje od 71.000 potpisa.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala