NEWS

Izvještaj o bogatstvu: 335 građana Austrije drži trećinu bogatstva

Finansijska imovina građana Austrije smanjila se 2022. za 3,5 posto na 900 milijardi dolara (oko 825 milijardi eura). To je nadoknađeno sa 200 milijardi dolara obaveza. Međutim, budući da je porasla vrijednost materijalne imovine, ukupna imovina je barem donekle porasla. S druge strane, činjenica da su finansijska sredstva u Austriji vrlo neravnomjerno raspoređena ostaje nepromijenjena.

U Austriji 335 superbogatih ljudi sa više od 100 miliona dolara u finansijskoj imovini drže trećinu finansijskih dionica, prema ovogodišnjem izdanju Globalnog izvještaja o bogatstvu Boston Consulting Group (BCG). U zapadnoj Evropi superbogati u prosjeku posjeduju 17 posto finansijske imovine.

Nasuprot tome, stanovnici Austrije koji imaju manje od 250.000 eura, posjeduju samo trećinu finansijske imovine, dok je u zapadnoj Evropi to 43 posto. „Barem sljedećih pet godina ne treba očekivati ​​promjenu raspodjele bogatstva u Austriji“, kaže Michael Kahlich, partner u BCG-u u Zürichu i koautor studije.

Štedni računi i gotovina popularni

Više od 40 posto finansijske imovine u zemlji nalazi se na štednim računima ili se čuva kao gotovina – i trend je u porastu. Slijede dionice i fondovi (36 posto) te osiguranja i penziona prava (17 posto).

Nekoliko superbogataša s velikim bogatstvom

U cijelom svijetu gotovo 62.000 superbogataša svaki ima finansijsku imovinu veću od 100 miliona dolara, od čega 22.000 živi u SAD-u. U Kini ih je gotovo 7600. Njemačka je na trećem mjestu s 2900 superbogatih. Globalno, superbogati drže gotovo 13 posto finansijske imovine (ne uključujući materijalnu imovinu).

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala