NEWS

Austrija protiv revizije budžeta EU

Austrijski kancelar Karl Nehammer odbacio je danas poziv Evropske komisije da zemlje EU daju više novca u zajedničku kasu bloka, tvrdeći da bi dodatni novac umjesto toga trebalo obezbijediti uštedama iz tekućeg budžeta.

„Postoji finansijski okvir vezan za period od 2021. do 2027. godine u Evropskoj uniji. To je hiljadu milijardi evra. To je toliko novca da mora biti moguće rješavanje budžetskih izazova prebacivanjem sredstava”, rekao je Nehammer.

Reuters navodi da je predsjednica EK Ursula von der Leyen ranije ove sedmice istakla da je EU već „iskoristila svaku fleksibilnost i mogućnost preraspoređivanja” iz postojećih fondova.

Koaliciona vlada Austrije, koju predvode konzervativci, često se zalaže protiv onoga što opisuje kao „rasipnu potrošnju” bloka i nekih država članica, posebno južnih zemalja poput Italije.

Iz EU, sa druge strane, je poručeno da bi dodatni doprinosi trebalo da se daju kroz novi namjenski tok prihoda izračunat na osnovu profitne osnove kompanija koje posluju u svakoj zemlji.

Agencija navodi da EK razmatra uvođenje dugoročnog budžeta bloka, koji bi iznosio oko jedan odsto ekonomskog učinka, i da je revizija budžeta neophodna kako bi se u zajednički budžet za period 2021-2027. uračunali efekti globalne pandemije kovid19, ruske invazije na Ukrajinu, energetske krize, inflacije i rasta kamatnih stopa.

„Definitivno ima puno potencijala u Evropskoj uniji. Kada mislite da sama administracija košta 13 milijardi evra i, kao što sam rekao, ima i mnogo sredstava koja još nisu iskorišćena”, rekao je Nehammer.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala