NEWS

Rat u Ukrajina: Njemačka i Amerika spremni da pošalju tenkove

Nakon što je Ukrajina tražila od zemalja saveznica stotine novih tenkova, kako bi se odbranila od Rusije, iz Njemačke i Amerike stiže pozitivan odgovor. SAD je odobrio slanje 31 tenka M1 Abrams u Ukrajinu, dok je Njemačka potvrdila da će staviti na raspolaganje 14 svojih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

Zašto je tenk M1 Abrams važan za Ukrajinu u ratu protiv Rusije?

Tenk M1 Abrams jedno je od najmoćnijih kopnenih oružja u američkom arsenalu. Sposoban je približiti se neprijateljskim tenkovima, vojnim položajima i drugim ciljevima, raznijeti ih svojim topovima i strojnicama, a zatim ubrzati. Teški oklop tenka štiti vozilo i četveročlanu posadu od vatre iz malog oružja, fragmenata granata, pa čak i od direktnih pogodaka. Može preći i do 1.2 metra duboku vodu. „Temeljna misija tenkovskog voda je približiti se neprijatelju i uništiti ga“, stoji u prvoj rečenici dokumenta o obuci iz 2019. godine za zapovjednika tenkova američke vojske i marinaca, prenosi Avaz.

Koje probleme bi Ukrajina mogla imati sa tenkovima Abrams?

Problem bi mogla biti potrošnja goriva, logistika i kompleksno održavanje Abrams tenkova. To je, između ostalog, natjeralo Pentagon da nevoljko pošalje tenkove Ukrajini. Bataljon od 58 tenkova zahtijeva desetke vozila za podršku i stotine vojnika kako bi bio u pogonu, formula poznata u vojnim krugovima kao omjer zuba i repa. To bi moglo uključivati oklopna vozila hitne pomoći, zapovjedna vozila, kamione za održavanje i kamione za vuču onesposobljenih tenkova. Kamioni moraju vući gorivo, streljivo, maziva, motorno ulje, hidrauličnu tekućinu i izuzetno teške rezervne dijelove. „Sve što je povezano s tenkom je teško“, rekao je Dan Grazier, bivši časnik američke vojske. Čak i uz sve to, tenkovski bataljon može djelovati samo dva ili tri dana na terenu bez dopune iz logističkog bataljona, objasnio je Grazier. „Kada bismo Ukrajincima dali tenkove, a nismo im dali sve što im je potrebno da ih logistički podržimo, teško da bismo im učinili ikakvu uslugu“, rekao je i dodao: „Postoji puno toga što treba vući iza tenka da bi se on mogao kretati.“ Dakle, iako je vrlo sofisticirano i skupo oružje, Abrams je teško održavati i predstavlja logistički izazov jer radi na mlazno gorivo.

Kakve Leopard tenkove će Ukrajina dobiti?

Tenk Leopard 2A4, što je model koji će Ukrajina vjerovatno dobiti, težak je 52 tone prazan, odnosno 55 tona kada je opremljen za borbu, a maksimalna brzina mu je blizu 68 kilometara na sat. Snaga motora mu je 1500 konjskih snaga, a s rezervoarom punim dizela može preći oko 280 kilometara. Njemački Leopard može prevoziti četiri člana posade, uključujući i komandanta tenka, baš kao i Abrams. „Njemački Leopard i američki Abrams su zapravo blizanci“, kaže Sydney Freedberg, urednica digitalnog časopisa Breaking Defence. „Vrlo su slični. Velika vozila, teško oklopljena. Mnogo bolje zaštićeni od bilo čega što su Sovjeti izgradili ili bilo čega što Rusi trenutno imaju“, dodaje Freedberg. Glavna razlika između Abramsa i Leoparda je motor. Leopard 2 ima dizelski motor, koji je mnogo lakši za održavanje i više se koristi širom Evrope dok Abrams koristi snažnije i složenije turbinske motore. „Budući da se Abramsi znatno manje koriste širom Evrope, Ukrajina bi se mogla teško nositi s logističkom infrastrukturom kao što je nabava rezervnih dijelova, skladištenje i opšte održavanje“, kaže Freedberg. Tenk za četiri osobe takođe će zahtijevati dodatnu obuku na složenim mašinama, Freedberg.

Kada će Ukrajina moći početi koristiti ove tenkove?

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da bi tenkovi Leopard 2 mogli biti operativni u Ukrajini za otprilike tri mjeseca. „Prvo će se provesti obuka, a potom će se tenkovi poslati u Kijev“, rekao je novinarima. Dodao je da je odluka o slanju tenkova Leopard 2 u Ukrajinu „istorijska“. „A Njemačka će razgovarati o daljnjim isporukama sistema naoružanja Ukrajini sve dok traje rat“, naveo je. „Međutim, važno je da ne postanemo strana u ratu“, rekao je Pistorius te upozorio da odluka o isporuci Leoparda 2 nije razlog za slavlje.

Zbog kompleksnosti tenkova SAD će uspostaviti opsežan program obuke za tenkove M1 Abrams, koji su komplikovani za upravljanje i održavanje, rekli su Bidenovi dužnosnici novinarima. Abramsi bi u Ukrajinu mogli stići u par mjeseci. Još nije odlučeno na kojoj će se lokaciji trenirati ukrajinski vojnici za korištenje Abramsa.

Kako je na vijest o slanju tenkova reagovao Zelenski?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski javno se zahvalio američkom predsjednik Joeu Bidenu zbog odluke da se Ukrajini pošalje Abrams tenkove. “Zahvalan sam američkom narodu na potpori! Ovo je važan korak na putu do pobjede. Danas je slobodan svijet ujedinjen kao nikada prije u zajedničkom cilju – oslobođenju Ukrajine. Krećemo se prema naprijed“, napisao je Zelenski na Twitteru.

Zelenski je za odluku Njemačke da Ukrajini pošalje tenkove Leopard 2 saznao usred intervjua za britanski Sky News. Nakon što ga je novinarka osjeća li olakšanje zbog slanja tenkova, Zelenski je odgovorio: „Još ne.“ Trenutak kasnije mu je portparol saopštio vijest da je Njemačka odobrila slanje tenkova. „Jako sam sretan. Želim zahvaliti Njemačkoj, Britaniji i SAD-u za ovu odluku. Sve u svemu, jako sam zahvalan svijetu za podršku koju pruža Ukrajini. Iskreno govoreći, sad je kritičan broj tenkova i vrijeme isporuke Ukrajini“, dodao je Zelenski.

Koje još zemlje šalju pomoć u vidu tenkova?

Kanadska ministrica obrane Anita Anand je objavila da će Kanada poslati četiri Leoparda u Ukrajinu. Ministrica je potvrdila je da su tenkovi spremni za borbu i da će biti isporučeni tokom sljedećih nekoliko sedmica. Određeni broj pripadnika kanadskih oružanih snaga će učestvovati u obuci ukrajinskih vojnika.  NEXTA piše kako se i Portugal sprema na slanje tenkova u Ukrajinu. “Portugal se sprema poslati četiri tenka Leopard 2 u Ukrajinu, nakon što ih je razdužio iz svoje vojske”, napisali su na Twitteru.

Zamjenik poljskog ministra obrane Wojciech Skurkiewicz je potvrdio za Radio Plus da će njegova zemlja poslati tenkove Leopard 2 ukrajinskoj vojsci “u roku od nekoliko sedmica”. I britanski ministar obrane Alex Chalk rekao je da planiraju isporučiti 14 tenkova Challenger 2 ukrajinskoj vojsci do kraja marta, do kada bi ukrajinske trupe trebale proći obuku o tome kako upravljati i održavati Challengere.

Portugal je najavio da bi mogao poslati svoja četiri tenka od ukupno 37 kojima raspolaže, dok Španija takođe planira poslati zasad nepoznat broj tenkova Leopard 2 – trenutno ih ima 327, od čega ih je 219 modernizovano na špansku verziju 2A6 standarda.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala