NEWS

Radnici Amazona u Velikoj Britaniji prvi put štrajkuju: „Tretiraju nas poput robota“

Stotine radnika Amazona u Velikoj Britaniji stupilo je danas, minut poslije ponoći, u 24-satni štrajk. Riječ je o prvom zakonski propisanom štrajku protiv Amazona u ovoj zemlji.

Zašto su radnici stupili u štrajk?

Jedan od razloga zašto su radnici Amazona krenuli u štrajk je povećanje plata za svega 50 penija (oko 57 centi) po satu. Amazon je prošlog ljeta uveo povećanje plata, ali radnici u skladištu kažu da se time ne uspijevaju uskladiti rastući troškovi života. Žele bolje uslove rada kao i to da im kompanija plaća najmanje 15 funti (više od 16 eura) po satu.

Osim toga, razlog za štrajk je i neprestani nadzor rada te činjenica da ih tretiraju poput robota. Kako se navodi, sistemi prepoznaju neaktivnost radnika i prekoravaju ih ako nisu aktivni i samo nekoliko minuta, na primjer ako odu u toalet. Zabrinuti su ‘zbog dugog radnog vremena, visoke stope povreda i neumoljivog tempa rada, ali i agresivnog nadzora zaposlenika’.

Radnici su snimljeni kako kampuju uz lomaču i mašu sindikalnim zastavama ispred Amazonova centra za isporuku u Coventryju, u blizini aerodroma Birmingham. „Borite se za 15 funti“, pisalo je na jednom od transparenata. Na drugom transparentu pisalo je „Gori pogrešna Amazona“. Inače, U Coventryju radi oko 1,500 radnika, a oko 300 je u štrajku te najavljuju kako neće samo na tome stati, piše BBC.

Kakav odgovor stiže iz Amazona?

Portparol tehnološkog diva rekao je za CNBC da uključeno osoblje predstavlja ‘samo djelić od jedan posto Amazonovih zaposlenika u Velikoj Britaniji’. On tvrdi i da su se plate Amazonovih skladišnih radnika u ovoj zemlji povećale za 29 posto od 2018. godine, te je podsjetio na jednokratnu isplatu od 500 funti osoblju za pomoć u krizi.

Šta dalje?

Najveći britanski sindikat GMB, koji predstavlja radnike koji su stupili u štrajk, poziva šefove Amazona u Velikoj Britaniji da radnicima daju odgovarajuće povećanje plata i da u potpunosti izbjegnu štrajkove. Amanda Gearing, zvaničnica sindikata GMB-a, ranije je rekla da će radnici Amazona u Coventryju “ispisati istoriju 25. januara, postajući prvi radnici Amazona u Velikoj Britaniji koji će stupiti u štrajk”.

I sindikat radnika Amazona u SAD-u, koji je osnovan prošle godine nakon višegodišnjih gušenja pokušaja zaposlenika da se sindikalno udruže, podržava radnike koji su stupili u štrajk. „Mi smo solidarni s radnicima Amazona u Coventryju koji se bore za veće plate i beneficije“, rekao je za CNBC Chris Smalls, osnivač sindikata radnika Amazona. „Vrijeme je da Amazon, koji tvrdi da je najbolja kompanija na svijetu, sjedne za stol i razgovara o tome“, istakao je.

Do štrajka u Velikoj Britaniji došlo je u trenutku kad Amazon otpušta hiljade ljudi širom svijeta, a sve zbog prognoza da dolazi recesija. Kompanija je prošle sedmice počela otpuštati 18.000 radnika.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala