NEWS

Ko se domogao fotelje u novoj Vladi Bosne i Hercegovine?

Bosna i Hercegovina je dobila novo Vijeće ministara, a čine ga kadrovi okupljeni oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i proširene ‘Trojke’.

Njihovo imenovanje potvrdila je većina u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštne Bosne i Hercegovine, na prijedlog predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto.

Svima su pripala po tri mandata, a jedan ministar dolazi iz Pokreta za državu Republika Srpska (RS) Sevlid Hurtić.

Ko su novi ministri?

HDZ BiH je imenovao Davora Bunozu za ministra pravde i Dubravku Bošnjak za ministricu civilnih poslova, dok je Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća ministra.

Bunozin zamjenik je Elvir Mahmuzić iz Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, a Bošnjakov zamjenik je Marijana Mojić iz Ujedinjene Srpske, koja je koalicioni partner SNSD-a.

Borjana Krišto je za svoje zamjenike izabrala ministre Zukana Heleza i Zorana Tegeltiju.

Stranke proširene “Trojke” su izabrale Elmedina Konakovića (Narod i Pravda – NiP) za ministra vanjskih poslova, Edina Fortu (Naša stranka) kao ministra komunikacija i prometa i Zukana Heleza (SDP BiH) kao ministra odbrane.

Zamjenik Konakovića je HDZ-ov Josip Brkić, koji je i do sada bio na ovoj poziciji, zamjenik Forte je Ognjen Janjić (Demos), a Helez ima dva zamjenika – Slavena Galića (HDZ BiH) i Aleksandra Goganovića (SNSD).

SNSD je uzeo ministarstva finansija, sigurnosti i vanjske trgovine, a na te pozicije je postavio Zorana Tegeltiju, Nenada Nešića i Stašu Košarca.

Zamjenik Tegeltije će biti Muhamed Hasanović (SDP BiH), Nešićev zamjenik je Ivica Bošnjak (HDZ BiH), a Košarca Ljiljana Lovrić (Hrvatska narodna stranka – HNS), koja je i do sada bila na ovoj poziciji, kao i Košarac na svojoj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice će biti član Pokreta za državu iz RS-a Sevlid Hurtić, a njegova zamjenica bit će Duška Jurišić.

Ko je u opoziciji?

Ovim izborom potvrđeno je pravljenje državne vlasti bez Stranke demokratske akcije (SDA). Ova stranka bi time mogla ostati bez brojnih direktorskih i obavještajnih funkcija, funkcija u agencijama, bez Ministarstva sigurnosti i Ministarstva vanjskih poslova, ali i državnog budžeta koji iznosi više od milijardu KM.

Zastupnik Milan Dunović (DF) je kazao da se danas nisu stekli uslovi za potvrđivanje Vijeća ministara jer, kako tvrdi, do kraja nije izvršena sigurnosna promjena.

Mladen Bosić (SDS) je rekao da ne očekuje nikakve promjene jer dvije stranke koje su ranije bile okosnica, SNSD i HDZ, i dalje ostaju na vlasti.

“Imate u Vijeću ministara čovjeka koji je bio na čelu prethodnog Vijeća ministara (op.a. Zoran Tegeltija), koje ima najgori rezultat od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ranije se brinuo za finansije u RS-u za vrijeme kada su propale tri, za to vrijeme, velike banke” rekao je Bosić.

Kakve su reakcije javnosti?

Profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu Šaćir Filandra rekao je za Al Jazeeru kako “nove energije nema, ona se ne osjeća, uzbuđenja u političkoj javnosti nema, nema ni euforije”.

Kaže da činjenica da je u prilično kratkom roku nakon parlamentarnih izbora formirano Vijeće ministara pozitivna stvar, koju treba pozdraviti.

Ipak, naglašava da je sasvim drugo pitanje kompetencija i kvalitet izabranih dužnosnika.

Filandra smatra da će razlike među koalicionim partnerima vrlo brzo doći na vidjelo.

“Za aktere na političkoj sceni koji čine koaliciju važno je da se što prije domognu svojih pozicija, a sve razlike među njima, koje objektivno postoje – i političke, i koncepcijske, i nacionalne – vrlo brzo će doći na vidjelo. Tako da dijelim mišljenje onog dijela analitičara i javnosti koji smatraju da će, nakon zauzimanja funkcija, uvjetno rečeno – nakon podjele plijena, vrlo brzo na vidjelo doći krucijalne razlike između aktera koji čine tu vlast.”

Smatra da će ova vlast funkcionirati kao i prethodna i da “nema osnova za neka velika i objektivna očekivanja, kao i što sami akteri ne daju neka velika obećanja”.

Foto: Wikipedia / Jennifer Boyer / CC BY 2.0

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala