NEWS

Rat Rusije i Ukrajine: Zašto je Bahmut važan za obje strane

Rusija tvrdi da je u potpunosti zauzela Bahmut u istočnoj Ukrajini, ali Kijev kaže da još kontroliše dio grada. Bahmut, koji je nekada imao najmanje 70.000 ljudi, poprište je osam mjeseci dugih žestokih borbi, u najkrvavijoj bici od kako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, piše AlJazeera.

Kakvo je trenutno stanje u Bahmutu?

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je svojim vojnicima i privatnoj vojsci grupe Wagner na “oslobađanju” grada u nedjelju, ali je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da, iako su ruske trupe u Bahmutu, grad “nije okupiran”. General Oleksandr Sirskij, komandant kopnenih snaga Ukrajine, kazao je da se ukrajinske trupe približavaju zauzimanju grada u taktičkom okruženju. Zamjenica ministra odbrane Hana Maljar rekla je da ukrajinske trupe napreduju “u predgrađima i da su okružile polovinu grada”. Ali, zašto je Bahmut, prethodno uspavani i neugledni grad, smješten u regiji rudnika soli u istočnoj Ukrajini, postao toliko značajan u rusko-ukrajinskom ratu?

Kakva je strateška vrijednost ovog gradića?

Vojni analitičari tvrde da Bahmut ima vrlo malo strateškog značaja. To nije garnizonski grad, transportno čvorište niti veliki naseljeni centar. Grad je bio najpoznatiji po rudnicima soli i gipsa, i ogromnoj vinariji. Nema ni posebnu geografsku važnost. Kao što je rekao jedan zapadni zvaničnik, Bahmut je „jedan mali taktički događaj na liniji fronta dugoj 1.200 kilometara”. A opet Rusija troši ogromne vojne resurse na zauzimanje grada.

Kremlju je potrebna pobjeda, koliko god simbolična bila. Ruski komandanti žele da zauzmu Bahmut i iz vojnih razloga. Oni se nadaju da bi on mogao da im posluži kao odskočna daska za osvajanje novih teritorija, piše BBC. Za Ukrajinu bi osvajanje BAhmuta postao primjer upornog i odlučnog otpora. Važnost grada zapravo leži u simboličnoj težini koju je stekao tokom mjeseci ogorčenih borbi.

Šta bi pad Bahmuta značio za Ukrajinu?

Govoreći u nedjelju na samitu Grupe sedam (G7) u Hirošimi, Zelenski je rekao da je grad “potpuno uništen”, sugerišući da bi potencijalni poraz Kijev smatrao pirovom pobjedom Rusije. Gubitak grada mogao bi nanijeti udarac moralu Ukrajine nakon toliko mjeseci žestokih borbi. U martu je Zelenski kazao da bi pad Bahmuta mogao omogućiti Rusiji da dobije međunarodnu podršku za dogovor koji bi mogao natjerati Ukrajinu na neprihvatljive kompromise.

Šta bi za Rusiju značilo zauzimanje Bahmuta?

Pad grada mogao bi podići moral Rusiji, kojoj je potrebna prva velika pobjeda u više od deset mjeseci. Od druge polovine 2022. godine izvještaji s prve linije uglavnom su se odnosili na ukrajinski napredak u nekim područjima i zastoj u drugim. Rusija je pokrenula nekoliko valova napada bespilotnim letjelicama i projektilima na ukrajinske gradove, ali bez značajnih teritorijalnih dobitaka. Putin je u izjavi čestitao i grupi Wagner i regularnim ruskim snagama, što je naznaka da je ruski predsjednik željan zatvoriti teško poglavlje koje je iscrpljivalo resurse u ruskim pokušajima da zauzme regiju Donbas. Strateški gledano, pobjeda u Bahmutu mogla bi otvoriti put dalje na zapad, možda do Kramatorska, grada koji je prije rata imao otprilike 150.000 stanovnika. Međutim, Ukrajina je jako utvrdila područja oko grada Bahmuta.

Do kolikih gubitaka je dovela borba za Bahmut?

Zapadni zvaničnici procjenjuju da je do sada u Bahmutu i oko njega poginulo ili ranjeno između 20.000 i 30.000 ruskih vojnika. Izvori iz NATO procjenjuju da u Bahmutu na svakog Ukrajinca pogine pet Rusa, piše BBC. Ukrajinski sekretar za nacionalnu bezbjednost Aleksij Danilov kaže da je taj odnos još veći, sedam naprema jedan. Ove brojke je nemoguće potvrditi.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala